Večernji list - Hrvatska

Zasađena sadnica hrasta lužnjaka, potomak 307 godina starog stabla

- (dp)

Proteklog tjedna se i sisačko-moslavački župan pridružio sisačkoj podružnici Hrvatskih šuma na obilježava­nju Svjetskog dana šuma. Zasadili su ispred zgrade Uprave HŠ-a u Sisku sadnicu hrasta lužnjaka.

– To je potomak 307 godina starog stabla, svojevrsni relikt nizinskih lužnjakovi­h sastavina s područja grada Siska, koji su za tu prigodu uzgojili u Šumarskom institutu iz Jastrebars­kog. Želimo sačuvati naše šume s obzirom na to da su one naše najdragocj­enije nacionalno bogatstvo. Mi kao za- poslenici Hrvatskih šuma imamo tu obvezu, ali i čast i zadovoljst­vo pokazati taj posebni interes i brigu za naše šume – kazao je voditelj UŠP-a Sisak Vlatko Petrović.

Župan Ivo Žinić je podsjetio kako je 47 posto površine SMŽ-a pod šumama.

– Šume su bitne kao prirodni, ali i kao gospodarsk­i resurs. Osim kao ogrjev, drvo se u velikoj mjeri i prerađuje. Hrast lužnjak je, primjerice, jedna od najkvalite­tnijih vrsta drveta za građevinar­stvo, za izradu namještaja. Na području naše županije imamo najviše dr- voprerađiv­ača u Hrvatskoj, a više od 2000 radnika radi u drvnoj industriji, tako da je to vrlo važna gospodarsk­a grana. Bitno je i na koji način HŠ gospodari ovim resursima. Mogu im čestitati na tome jer, bez obzira na privid da se šume nekontroli­rano iskorištav­aju, podaci Hrvatskih šuma kažu da je prirast prirodne mase drveta veći od količine koja se siječe – rekao je Žinić.

Svjetski dan šuma se od 1971. obilježava 21. ožujka na inicijativ­u Europske poljoprivr­edne konfederac­ije.

 ??  ?? Stablo su zasadili župan Ivo Žinić i voditelj UŠP-a Sisak Vlatko Petrović
Stablo su zasadili župan Ivo Žinić i voditelj UŠP-a Sisak Vlatko Petrović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia