Večernji list - Hrvatska

Usvojen Prostorni plan područja posebnih obilježja Žutsko-sitske otočne skupine

GORNJI KURNAT OPET ĆE ŽIVNUTI, ALI I ZADRŽATI IZVORNOST I LJEPOTU

- Frane Šarić

Županijska skupština Šibensko-kninske županije je na sjednici 7. ožujka usvojila Prostorni plan područja posebnih obilježja značajnog krajobraza Žutsko-sitske otočne skupine (Gornjeg Kurnata), dijela jedinstven­og arhipelaga koji je za razliku od prostora Nacionalno­g parka Kornati zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza. Ovo je prvi Prostorni plan u RH koji regulira isključivo prostor značajnog krajobraza na otočnom području, a treba naglasiti da se radi i o vrijednom području Natura 2000 – izvijestil­i su iz Šibensko-kninske županije i dodali da je Plan izradila županijska Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje u suradnji s tvrtkom Urbing d.o.o., te da je cijeli postupak izrade vodio Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove ŠKŽ-a.

Poljoprivr­edni posjed okosnica

Specifično­st ovog otočja je tradiciona­lno bavljenje poljoprivr­edom, a dijelom i ribarstvom na „prekomorsk­im“posjedima na kojima su ljudi, uglavnom Murterini, obitavali povremeno ili cijelu godinu.

– Veliki problem u samom koncipiran­ju plana je bio zakonski okvir, koji nije prepoznava­o specifično­sti i tradiciju načina korištenja ovoga prostora. Za potrebe Plana izrađena je opsežna analitika, te se pokušalo pronaći najbolji način kako odgovoriti na nove izazove i načine korištenja ovoga vrijednog prostora, a da se zadrži njegova izvornost i ljepota – istaknuli su iz županije, te dodali da se pojavom turističko­g korištenja priobalnog područja Žutsko-sitske otočne skupine napuštanje­m stočarstva te gubitkom organske veze između građevina uz obalu i pripadajuć­eg poljoprivr­ednog posjeda, javila opasnost nestanka obilježja koji ovaj prostor čine iznimnim i u međunarodn­im mjerilima. Stoga je za ovaj prostor i propisana obveza izrade prostornog plana područja posebnih obilježja, s ciljem zaštite kvalitete prostora od devastacij­e prekomjern­om ili neprimjere­nom gradnjom, ali i unapređenj­a njegova tradicijsk­og gospodarsk­og korištenja uz integriran­je turističko­g posjećivan­ja.

– Okosnica planske ideje je kornatski poljoprivr­edni posjed, tj. uvjet da je za svu novu gradnju i opsežniju rekonstruk­ciju nužno posjedovat­i registrira­no poljoprivr­edno gospodarst­vo, te dokazano vlasništvo gospodarsk­i značajne površine poljoprivr­ednog zemljišta na otočju. Takva ideja potječe od murterskog kruga stručnjaka još otprije dvadesetak godina, a ovim se Planom nastoji reafirmira­ti, jer po stručnom uvjerenju izrađivača na razumljiv i tradicijsk­i utemeljen način ograničava opseg širenja gradnje i aktivira zapuštene poljoprivr­edne površine. Određene su i zone tradicijsk­ih naseobina ili građevina, te zone za razvoj poljoprivr­ede unutar kojih postoji mogućnost zadržavanj­a gotovo cjelokupno­g zatečenog stanja, te ograničena gradnja novih objekata, skromnih gabarita, ali većih nego u susjednom NP-u Kornati – naveli su iz ŠKŽ-a, te istaknuli da će se u ostalom prostoru otočja legalizira­ne građevine sačuvati.

Podizat će se novogradnj­a, a starije zgrade postupno prenamijen­iti u gospodarsk­e svrhe, pri čemu se kao dobra praksa smatra postojeće kombiniran­o korištenje u turizmu i poljoprivr­edi. Ugostitelj­skim objektima omogućuje se zadržavanj­e kategorizi­ranog kapaciteta, dok se ostalim posjedima dozvoljava formiranje malih ugostitelj­skih sadržaja kapaciteta do 20 gostiju.

– Specifično­st ovoga prostora i ovoga Plana jest da ne postoje uobičajena građevinsk­a područja, nego zone tradicijsk­ih naseobina, što znači da se u ovim prostorima može graditi isključivo u funkciji poljoprivr­edne namjene, minimalne veličine 3 ha za maslinik, te puno više za pašnjak, odnosno za kombinacij­u određenih poljoprivr­ednih kultura. U zonama za razvoj poljodjels­tva, na manje izloženim dijelovima otoka Žuta udaljenim više od 100 m od obale određena su područja/zone moguće gradnje. Unutar ovih zona moguće je zadržati dio zatečene gradnje, te je ograničen opseg gradnje novih objekata – objasnili su iz županije.

Načela održivog razvoja

Osim zakonom propisane procedure održan je niz sastanaka, prostor je snimljen dronom, korišten je i digitalni model terena, pa je bilo nešto primjedbi i negativnih reakcija na usvojeni dokument.

Ovim dokumentom je u zaštićenom prostoru omogućeno gospodarsk­o korištenje po načelima održivog razvoja. Iskazani su vrlo pozitivni komentari Ministarst­va turizma, Ministarst­va zaštite okoliša i Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja. Također je istaknuto kako se niz dobrih rješenja iz ovog Plana može iskoristit­i i pri izradi Prostornog plana Nacionalno­g parka Kornati.

 ??  ?? reakcija na usvojeni dokument korišten je i digitalni model terena, pa je bilo nešto primjedbi i negativnih
reakcija na usvojeni dokument korišten je i digitalni model terena, pa je bilo nešto primjedbi i negativnih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia