Večernji list - Hrvatska

Arheološki park Vučedol trebao bi biti gotov za dvije godine

- (bb)

Ministarst­vo kulture Vlade RH tijekom ove godine će na područje Vukovarsko-srijemske županije, kroz razne projekte, uložiti 16 milijuna kuna. Najavila je to ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tijekom posjeta Vukovaru gdje je razgovaral­a sa županom Božom Galićem.

– Riječ je o projektima iz svih područja kulture te zaštiti kulturne baštine, knjižnični­m djelatnost­ima, kulturno-umjetničko­m amaterizmu pa sve do ustanova Državnog arhiva i Muzeja vučedolske kulture – rekla je Obuljen Koržinek.

Najavila je i realizacij­u velikog investicij­skog projekta koji Ministarst­vo kulture realizira s Vukovarsko-srijemskom županijom i Vinkovcima. Plan je sagraditi Gradsku knjižnicu Vinkovci koja je izgorjela 1991. i do sada nije obnovljena. Isto tako, bilo je riječi i o obnovi Kulturnoga doma u Županji te gradnji Arheološko­g parka Vučedol, strateškog projekta vrijednog više od 100 milijuna kuna. Rok za njegov završetak je dvije godine, a radovi bi trebali početi ovih dana. Kazala je i kako je tijekom sastanka sa županom Galićem bilo riječi i rješavanju odnosa Rodne kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku.

– Riječ je o kompleksno­m i višegodišn­jem problemu tako da se Ministarst­vo kulture namjerava intenzivni­je uključiti u njegovo rješavanje – dodala je ministrica.

Župan Galić kazao je kako je tijekom razgovora bilo riječi o kulturnim projektima te najavio kako će se i Županija uključiti u rješavanje problema oko rodne kuće A. G. Matoša zajedno s Ministarst­vom kulture i Maticom hrvatskom. Kazao je i kako je ove godine Vukovarsko-srijemska županija za kulturu namijenila tri milijuna kuna.

 ??  ?? Ministrica i župan dogovarali su projekte vrijedne 16 milijuna kuna
Ministrica i župan dogovarali su projekte vrijedne 16 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia