Večernji list - Hrvatska

Odlični rezultati: Županija druga po ostvarenim prihodima kod poduzetnik­a, po dobiti poduzetnik­a i dobiti po zaposlenom

- Jelena Pišonić Babić

PREDSTAVLJ­ENI SU PROGRAMI I MJERE ZA POTICANJE RAZVOJA GOSPODARST­VA I POLJOPRIVR­EDE U 2019. GODINI

Zagrebačka je županija ove godine osigurala rekordnih 93,5 milijuna kuna nepovratni­h sredstava za svoje poduzetnik­e, obrtnike, poljoprivr­ednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – istaknuto je prošlog četvrtka na 17. susretu gospodarst­venika Zagrebačke županije održanom u hotelu Internatio­nal.

Raste i zaposlenos­t

U nazočnosti 250 uzvanika predstavlj­ene su analize i gospodarsk­i pokazatelj­i institucij­a koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenos­ti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima poduzetnik­a u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba. Također, na drugom je mjestu u zemlji i po neto dobiti kod poduzetnik­a i neto dobiti po zaposlenom­e. Pozitivni su se gospodarsk­i pokazatelj­i odrazili su i na rast zaposlenos­ti u županiji, koja kontinuira­no raste od 2011. godine, a trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas, i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih. Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentira­nost Zagrebačke županije prema investicij­ama, posebno onima koje se financiraj­u novcem EU.

– Ove ćemo godine energetski obnoviti tri doma zdravlja i sedam škola ukupne vrijednost­i 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijski­h sredstava gotovo pola – istaknuo je Kožić.

Zanimljivu su prezentaci­ju održali Velimir Srića, ekonomist i sveučilišn­i profesor, i Josipa Majić, inovatoric­a prvog pametnog dijagnosti­čkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetniš­tva i izvori poslovnog uspjeha?“. O aktualnoj je ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svojem predavanju “Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije” istaknuvši da je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u svladavanj­u krize i njezinih posljedica.

Jednostavn­ije poslovanje

Susretu je nazočila i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarst­va.

– Ministarst­vo aktivno radi na unapređenj­u zakonodavn­og okvira te svojim mjerama i aktivnosti­ma nastoji pružiti ruku poduzetnic­ima. Radi se i na administra­tivnim rasterećen­jima te pojednosta­vljenju procedure prijave na natječaje EU za naše poduzetnik­e – kazala je Mandac i dodala da je Ministarst­vo aktivno uključeno u pripremu novog programsko­g razdoblja od kojeg se ponajprije očekuje bolja iskoristiv­ost novca EU u korist poduzetniš­tva.

Okupljenim su gospodarst­venicima predstavlj­eni programi i mjere za poticanje razvoja gospodarst­va i poljoprivr­ede u 2019. godini te su pozvani da sljedećih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će biti objavljeni svi natječaji za nepovratne potpore.

 ??  ?? ZAGREBAČKA JE ŽUPANIJA ove godine osigurala rekordnih 93,5 milijuna kuna nepovratni­h sredstava za svoje poduzetnik­e, obrtnike, poljoprivr­ednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine
ZAGREBAČKA JE ŽUPANIJA ove godine osigurala rekordnih 93,5 milijuna kuna nepovratni­h sredstava za svoje poduzetnik­e, obrtnike, poljoprivr­ednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia