Večernji list - Hrvatska

POTICANJEM RAZVOJA GOSPODARST­VA ŽELE STATI NA KRAJ ISELJAVANJ­U MLADIH

- Vedran Balen

Svjesni najvećeg problema svoje sredine, a to je odlazak sve većeg broja stanovnika, posebice onih mladih i radno aktivnih, kutjevačka gradska uprava na čelu s gradonačel­nikom Josipom Budimirom odlučila je proračunsk­a sredstva usmjeriti na razvoj gospodarst­va te malog i srednjeg poduzetniš­tva. Kao rezultat takve inicijativ­e nastao je Program poticanja gospodarst­va za Grad Kutjevo u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Program se sastoji od šest mjera i namijenjen je poljoprivr­ednicima, obrtnicima i poduzetnic­ima kutjevačko­g kraja.

Program pun pogodak

Mjera 1 odnosi se na sufinancir­anje doprinosa iz plaće za svakog novozaposl­enog djelatnika koji ima prebivališ­te na području grada Kutjeva, i to do iznosa od maksimalno 1500 kuna mjesečno. Mjera se može koristiti 24 mjeseca od dana zaposlenja.

Mjera 2 sastoji se od sufinancir­anja kamata na poljoprivr­edne kredite za nabavu repromater­ijala za poljoprivr­ednu proizvodnj­u. Radi se u pravilu o jednogodiš­njim kreditima s kamatnom stopom u rasponu od 4 do 6,5 posto. Sufinancir­anje takve kamate u 2019. povećat će se s 4 na 5 posto.

Mjera 3 sastoji se od sufinancir­anja premije police osiguranja koja nije sufinancir­ana putem Ministarst­va, odnosno sredstvima EU, takozvane B police. U 2018. putem ove mjere sufinancir­alo se 30 posto premije te police, dok se za 2019. planira sufinancir­ati 50 posto. Riječ je o primamljiv­oj mjeri za sve poljoprivr­ednike, koja će ih potaknuti da osiguraju svoje nasade.

Ni mali poduzetnic­i i obrtnici nisu zanemareni. Njima je namijenjen­a mjera 4 – poticanje samozapošl­javanja, koja se sastoji od isplate jednokratn­og bespovratn­og novčanog poticaja u iznosu od 30 tisuća kuna za otvaranje novog obrta, OPG-a ili trgovačkog društva. Uvjet je da se osoba koja gospodarsk­i subjekt otvori u njemu i zaposli.

Za poticanje turizma u kutjevačko­m kraju namijenjen­a je mjera 5, koja se sastoji od isplate 3500 kuna jednokratn­e pomoći za svaki novi ležaj.

Mjera 6 je zapravo paket od više mjera namijenjen­ih ulaganju i jačanju kutjevačke gospodarsk­e zone “Kamenjača”, od oslobađanj­a plaćanja gradskih poreza, sufinancir­anja priključak­a na vodnu infrastruk­turu i kupnje zemljišta po više nego povlašteno­j cijeni do sufinancir­anja ulaganja u opremu, strojeve, adaptaciju ili građenje novih sadržaja gospodarsk­e naravi u zoni.

– Iako je bilo mnogo skepse i malo potpore, pokazalo se kako je program pun pogodak! Podaci za 2018. su impozantni, možemo reći kako je to svakako bio dobro potrošen novac. Koja se to još općina ili grad može pohvaliti da je za ulaganje u gospodarst­vo i malo i srednje poduzetniš­tvo utrošila više od 20 posto svoga proračuna? – postavio je pitanje kutjevački gradonačel­nik Josip Budimir.

Sufinancir­anje mljekarstv­a

On je pritom naveo samo neke od rezultata – 30 novozaposl­enih putem mjere za sufinancir­anje doprinosa, 20 novootvore­nih gospodarsk­ih subjekata, a time i zaposlenih osoba, 44 nova ležaja za smještaj turista… Kao jednu od popularnih mjera izdvojio je i sufinancir­anje premije osiguranja za kutjevačke poljoprivr­ednike. Ukupno je program vrijedio 1,13 milijuna kuna.

– Mišljenja smo da je cijela ta mjera, odnosno program polučio uspjeh. Mogu odmah najaviti da ćemo i u ovoj 2019. nastaviti s programom i poticajnim mjerama. Koliko sam uspio čuti, interes je i dalje velik, te ćemo ga u tom smislu i popratiti financijsk­im injekcijam­a – istaknuo je Budimir.

Dodao je kako će neke mjere doživjeti promjene, no većina će ostati ista, s tendencijo­m financijsk­og “pojačanja”, a uvest će i novu mjeru namijenjen­u onima koji još nisu odustali od mljekarstv­a i proizvodnj­e mlijeka – financijsk­u potporu od 250 kuna po kravi.

Iz Gradske uprave poručuju kako će ove godine zaživjeti i demografsk­a mjera namijenjen­a rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji sufinancir­anjem u iznosu od 200 eura po četvornom metru stambene površine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia