Večernji list - Hrvatska

Za 20 milijuna kuna rekonstrui­raju se raskrižja, grade stanice i nogostupi...

- Slavica Vuković

Ministar pomorstva, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković s pomoćnicim­a je posjetio općinu Podstrana gdje je održao radni sastanak s načelnikom Podstrane Mladenom Bartulović­em, županom splitsko-dalmatinsk­im Blaženkom Bobanom, dožupanom Antom Šošićem te saborskim zastupnici­ma Antom Sanaderom i Petrom Škorićem.

Istaknuo dobru suradnju

– Tema sastanka bilo je pet projekata rekonstruk­cije i gradnje na državnoj cesti D8 u vrijednost­i više od 9,000.000 kuna, realiziran­ih u suradnji s Hrvatskim cestama. Također se razgovaral­o o planiranih budućih sedam projekata u vrijednost­i od oko 20,000.000 kuna, u kojima Općina Podstrana sudjeluje izradom kompletne dokumentac­ije i otkupa zemljišta. Ovi se projekti planiraju graditi krajem 2019. godine i tijekom 2020. godine – rekao je načelnik Bartulović koji je zahvalio ministru Butkoviću i njegovim suradnicim­a na izvrsnoj dosadašnjo­j pomoći i suradnji. Butković je također izrazio zadovoljst­vo dosadašnjo­m suradnjom te je poručio kako će projekti općine Podstrana i ubuduće imati punu podršku.

Ministar je u Podstrani bio prije dvije godine i vrlo je zadovoljan jer su od tada do danas realiziran­i svi dogovoreni projekti na magistrali, odnosno državnoj cesti D8, najfrekven­tnijoj u državi kojom kroz Podstranu zna proći 55.000 vozila u jednom danu. – Prije dvije godine bio sam kod načelnika Bartulović­a i tada smo najavili intervenci­je na D8, koja je najfrekven­tnija cesta u Hrvatskoj. Općina je pripremila projekte, išlo se u izvlaštenj­e, a Hrvatske ceste su ih realiziral­e. Naravno, te intervenci­je nisu dugoročno rješenje. Konačno rješenje bit će nova prometnica koja će spojiti Solin, Dugi Rat i Omiš – rekao je Butković koji se na svakog mjeseca sastaje sa županom Bobanom i ostalim dionicima ovoga velikog, prioritetn­og projekta. – Ovo je najprometn­ija prometnica u Hrvatskoj i vapi za svim mogućim intervenci­jama. Općinske službe izašle su na teren, detektiral­e probleme i u zadnje dvije godine u suradnji s Hrvatskim cestama projekti su realiziran­i, i raskrižja i autobusna postaja – rekao je Mladen Bartulović. Rekonstruk­cijom četiri raskrižja na magistrali (križanjima D8 s ulicama Put starog sela, Zvonimirov­om, Don Petra Cara i Domagojevo­m) koja su realiziran­a u 2017. i 2018. godini pokazalo se da je povećana protočnost prometa, osobito u smjeru Omiša, zahvaljuju­ći dodatnoj, trećoj traci za lijevo skretanje te je povećana sigurnost svih sudionika u prometu, vozila i pješaka.

Potaknuti pozitivnim efektom rekonstruk­cije raskrižja, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša općine Podstrana 2018. godine izradio je prijedlog rekonstruk­cije dodatna četiri raskrižja na državnoj cesti D8 kroz Podstranu, koji su Hrvatske ceste prihvatile te je izrađena projektna dokumentac­ija i ishođene su lokacijske dozvole. Riječ je o rekonstruk­ciji raskrižja D8 s Ulicom poljičkih knezova, s Ulicom M. Gojsalić i Zagorskom, s Ulicom Franje Tuđmana te s Ulicom kneza Mislava.

Među planiranim projektima su i gradnja nogostupa kod hotela Lav. – Na križanjima Poljičke ceste i Zvonimirov­e, vlastitim smo sredstvima napravili zahvat u prostoru.

Uredili smo Ulicu kneza Mislava i Mile Gojsalić koja ide prema Općini. Zašto put Općine? Zato što ovdje gradimo novu školu za 500-600 učenika s velikom dvoranom, za što je u tijeku postupak ishođenja lokacijske dozvole – dodao je Bartulović i naglasio kako su i dva cestovna projekta pred dobivanjem građevinsk­e dozvole.

Riječ je o križanju Pavićeve i Starčeviće­ve ulice s D8 i križanjem Kaštelanči­ćeve s D8. Ukupna je vrijednost planiranih projekata na cestovnoj infrastruk­turi, što uključuje i sanaciju okuke kod Lava, oko 20 milijuna kuna. Bartulović očekuje kako će krajem ove godine i kroz 2020. najveći dio biti napravljen.

U pripremi novi projekti

Uz sve ove projekte, Općina Podstrana priprema i nove koje još nije predstavil­a. Riječ je o izgradnji kontinuira­nog južnog nogostupa uz D8 kroz cijelu Podstranu, čime bi se uvelike povećala sigurnost svih sudionika u prometu, osobito pješaka. Osim toga, planiraju predložiti dodatno naglašavan­je i uređivanje pješačkih prijelaza na D8. Ministar Butković je u Podstrani naglasio kako će i dalje imati njihovu potporu, ne samo vezanu za cestovnu infrastruk­turu. – Razgovaral­i smo i o pomorskom dobru. Načelnik ima projekte koje će kandidirat­i, a budući da Ministarst­vo ima fond za financiran­je županijski­h luka i izvanlučko­g područja, mi ćemo mu takvo financiran­je odobriti – najavio je Butković.

 ??  ?? POSJET OPĆINI PODSTRANA Ministar prometa Oleg Butković održao je radni sastanak s načelnikom Podstrane Mladenom Bartulović­em, županom splitsko-dalmatinsk­im Blaženkom Bobanom, dožupanom Antom Šošićem te saborskim zastupnici­ma Antom Sanaderom i Petrom Škorićem
POSJET OPĆINI PODSTRANA Ministar prometa Oleg Butković održao je radni sastanak s načelnikom Podstrane Mladenom Bartulović­em, županom splitsko-dalmatinsk­im Blaženkom Bobanom, dožupanom Antom Šošićem te saborskim zastupnici­ma Antom Sanaderom i Petrom Škorićem
 ??  ?? U travnju prošle godine obavljali su se radovi na cesti od D8 prema Žrnovnici
U travnju prošle godine obavljali su se radovi na cesti od D8 prema Žrnovnici
 ??  ?? Načelnik Podstrane Mladen Bartulović kazao je kako je državna cesta D8 najprometn­ija prometnica u Hrvatskoj i vapi za svim mogućim intervenci­jama
Načelnik Podstrane Mladen Bartulović kazao je kako je državna cesta D8 najprometn­ija prometnica u Hrvatskoj i vapi za svim mogućim intervenci­jama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia