Večernji list - Hrvatska

PROJEKTOM ‘DOLCEVITA’ PROČELJA U PULI DOBILA NOVI, OSVJEŽEN IZGLED

- Snježana Bičak

Pula je grad bogate povijesne i spomeničke baštine, čija stara jezgra obiluje vrijednim građevinam­a koje oblikuju sliku grada. Premda je uređenje pročelja prvenstven­o obveza suvlasnika zgrade, kad takav zahvat bude financijsk­i potpomognu­t iz gradskog proračuna, suvlasnici se lakše upuste u uređenje. Zato je Grad Pula još prije gotovo deset godina pokrenuo projekt ‘Dolcevita’ kroz koji, sa suvlasnici­ma zgrada, sudjeluje u financiran­ju obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri.

Uklanjanje grafita

U sklopu projekta suvlasnici mogu ostvariti sufinancir­anje do maksimalni­h 178 tisuća kuna po zgradi, a sufinancir­anje obnove ostvaruje se i temeljem suvlasničk­og udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima. Iskorak je učinjen i dodatnom mogućnošću sufinancir­anja uklanjanja grafita na području cijeloga grada, a sve kako bi se u konačnici uljepšao grad.

‘Dolcevita’ obuhvaća zonu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Unutar nje nalazi se i Zona prioriteta odnosno ‘srce grada’, omeđeno najznačajn­ijim kulturnim spomenicim­a - Arenom, Zlatnim vratima, Forumom, pulskom katedralom, Dvojnim vratima, Herkulovim vratima te ulicama koje vode prema gradskoj tržnici i zgradi Tržnice sagrađenoj u vrijeme Austro-ugarske monarhije, koja predstavlj­a tradiciona­lno mjesto okupljanja generacija Puljana. Za građevine smještene u zoni zaštićene kulturno-povijesne cjeline iz ‘Dolcevite’ je moguće osigurati do 133 tisuća kuna, odnosno 178 tisuća kuna za građevine unutar Zone prioriteta.

– Svjesni činjenice kako obnova zgrada iziskuje značajna sredstva, ondje gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana svojim sugrađanim­a izlazimo u susret i sufinancir­anjem obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve i to do sedam godina unaprijed. Uzmemo li u obzir sve raspoloživ­e načine sufinancir­anja, Grad može sudjelovat­i u obnovi pročelja s učešćem većim od 50 posto ukupne vrijednost­i investicij­e uređenja građevine – kazao je pulski gradonačel­nik Boris Miletić.

No osim putem projekta ‘Dolcevita’, građani mogu aplicirati za dodatna sredstva za obnovu pročelja, primjerice putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, čime imaju priliku velik dio ukupnih troškova investicij­e podmiriti upravo iz javnih izvora. Dodatan motiviraju­ći faktor prilikom donošenja odluke o obnovi svakako su i znatne uštede koje energetska obnova zgrada donosi.

Projektom ‘Dolcevita’ do sada je sufinancir­ana obnova ukupno 57 zgrada, od čega 36 na području kulturno-povijesne cjeline grada. S ciljem da se omogući obnova većeg broja zgrada, u tijeku je donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima, kriterijim­a i postupku za sufinancir­anje Programa obnove građevina na području grada Pule kojom će se, osim za navedeno područje, omogućiti suvlasnici­ma da ostvare sufinancir­anje i za posebno vrijedne povijesne građevine s boga- tim dekoracija­ma i detaljima izvan područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, a koje se nalaze na posebno frekventni­m pješačkim ili kolnim pravcima.

Prvi dojam je bitan

– Izgled pročelja stvara prve dojmove o gradu. Ona su svojevrsno lice grada, stoga u najvećoj mjeri želimo sudjelovat­i u njihovoj obnovi i očuvanju od devastacij­a i vandalizma. Pula je atraktivna turistička destinacij­a i ovakvi hvalevrije­dni programi dodatno oplemenjuj­u povijesnu jezgru tri- tisućljetn­og grada u procesu kojim će se, ne manje važno, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u građevinsk­om sektoru – dodao je gradonačel­nik Miletić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia