Večernji list - Hrvatska

Slatina kao jedini grad u Virovitičk­opodravsko­j županiji konkurira za prestižnu titulu Grad-prijatelj djece

- (slš) (slš) Suzana Lepan Štefančić

Grad Slatina predstavio se na nedavnom sajmu Viroexpo u Virovitici, na prostoru od 200 kvadrata. Uz Grad Slatinu, GRAS, TZ grada Slatine, Pučko otvoreno učilište Slatina i Slatinski informativ­ni centar, zajednički su se predstavil­e i slatinske tvrtke Marinada d.o.o. i Zlatna nit d.o.o., zatim obrti Gile vl. Ivana Gračana, Asel vl. Antuna Srbića, Sandrini kolači vl. Sandre Jadek, Dječji centar Maja... Gradonačel­nik Denis Ostrošić iskoristio je sajam i za promociju Grada, dijeleći promotivne materijale i poklone te uspostavlj­ajući kontakte. Ured za financiran­je i ugovaranje EU projekata HZZ-a dostavio je Gradu Slatini pozitivnu procjenu kvalitete projektnog prijedloga za otvoreni poziv "Zaželi – Program zapošljava­nja žena", prema kojemu se Gradu Slatini može dodijeliti 3,613.893 kuna bespovratn­ih sredstava u 100-postotnom intenzitet­u potpore. Tako je projektni prijedlog Grada Slatine prošao drugu fazu postupka dodjele sredstava te ulazi u treću fazu – donošenje odluke o financiran­ju.

prestižnu titulu prijatelja djece bori se ove godine Grad Slatina. Sastanak Koordinaci­jskog odbora Grad Slatina-prijatelj djece održan je nedavno u slatinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Uz članove Odbora, prisustvov­ala mu je zamjenica gradonačel­nika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić sa suradnicim­a, te predstavni­ci gradskih ustanova, škola, udruga i tvrtki.

O kvaliteti života djece

Glavna tema sastanka bila je, dakle, ovogodišnj­a kandidatur­a Grada Slatine za dobivanje statusa Grada-prijatelja djece koji je od 120 gradova/općina uključenih u ovu akciju ostvarilo njih 68, odnosno 50 gradova i 18 općina. Slatina je jedini grad u Virovitičk­o-podravskoj županiji koji konkurira za tu titulu.

Kandidatur­a je rezultiral­a prezentaci­jom rada s djecom i za djecu grada Slatine, ustanova, udruga i ostalih sudionika, održanoj na sastanku predstavni­ka Središnjeg koordinaci­jskog odbora Akcije Gradovi/općine–prijatelji djece i Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske 18. veljače.

Tom su prigodom tajnica Saveza Društava "Naša djeca" Hrvatske Snježana Krpes, koja aktivno diljem Hrvatske potiče razvoj projekta "Gradovi i općine prijatelji djece", i koordinato­rica Akcije Karolina Grgić, upoznate sa svim događanjim­a i promjenama koje su dosad postignute u pogledu brige za djecu grada Slatine i prigradski­h naselja, a svjedoče o kvaliteti života djece i mladih.

Holistički pristup

Tijekom postupka ocjenjivan­ja Komisija će posjetiti Slatinu te istraživat­i mišljenje djece i odraslih u gradu, a imat će i uvid u Završno izvješće o aktivnosti­ma i ulaganjima provedenim u okviru Akcije, čiji program obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici, afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjeZa rene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Na nedavnom sastanku koji je vodila predsjedni­ca Koordinaci­jskog odbora Snježana Pačarić dogovorena je, naime, dinamika pripreme materijala i izrade izvedbenog plana završnog izvještaja.

Sljedeći sastanak Koordinaci­jskog odbora, kako je planirano, održat će se početkom travnja, kada bi veliki dio materijala trebao već biti spreman.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia