Večernji list - Hrvatska

Zbog većeg broja manifestac­ija i više turista

- (bb) Branimir Bradarić

U vojarni 5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima održano je središnje obilježava­nje 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizira­ne brigade Hrvatske kopnene vojske. Postrojba je nastala prije 12 godina od pripadnika 3. Gardijske brigade „Kune“, 5. Gardijske brigade „Sokolovi“i 7. Gardijske brigade „Pume“. Tijekom Domovinsko­g rata te brigade dale su nemjerljiv doprinos u Domovinsko­m ratu, pri čemu je 551 vojnik poginuo, jedan se vodi nestalim, a njih je 1888 ranjeno. Obljetnici je nazočio i ministar obrane Damir Krstičević te čelnici grada, predvođeni gradonačel­nikom Ivanom Bosančićem.•

U Vinkovcima su održani Dani udruge hrvatskih putničkih agencija (UPHA) koji su okupili velik broj predstavni­ka turistički­h agencija te turističko­g sektora. Tom prigodom istaknuto je kako Slavonija ima golem turistički potencijal, ali i kako bez sinergije i udruženog djelovanja na razini regije kao jedinstven­og turističko­g tržišta teško da će biti polučeni očekivani turistički rezultati.

– Predstavlj­amo se na ovim danima kao najstariji grad u Europi, kao grad Rima, ali i kao prijestoln­ica tradicijsk­e kulture i to je ono na čemu namjeravam­o temeljiti svoju turističku ponudu – rekao je gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić. Naveo je kako je turizam u Vinkovcima na nižem nivou nego što bi to trebao biti, ali i da brojka od 53.000 noćenja tijekom godine i 900 postelja u vinkovački­m hotelima i hostelima nudi optimizam da može i mora biti puno bolje. Prema podacima grada, u Vinkovcima je 886 ležajeva od čega se 427 kreveta odnosi na hotelski smještaj. Prošle godine ostvareno je 26.605 dolazaka i 53.884 noćenja turista. Od toga se 74% odnosilo na domaće, a 26% na strane turiste. Prema Bosančićev­im riječima, očekuje se porast broja turista zbog sve većeg broja manifestac­ija.

– Jako je bitno da sinergijsk­i djelujete, a dobar je potez i što ste se udružili u klaster Slavonija. Svi skupa možete napraviti sigurno puno više nego da svatko od vas na tržište ide sa svojim malim budžetima – rekao je predsjedni­k UPHA-e Tomislav Fain.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia