Večernji list - Hrvatska

HRABRI OBRAČUN S POVIJESTI USTAŠTVA

- Denis Derk

Premijera nove predstave Zagrebačko­g kazališta mladih “Eichmann u Jeruzalemu”, autorskog projekta slovenskog redatelja Jerneja Lorencija završila je nekih desetak minuta prije ponoći. Publika u dvorani Istra koja se ponešto prorijedil­a nakon pauze i nije prošla tako loše, ako se zna da dokumentar­ni film “Shoah” Claudea Lanzmanna na koji se predstava itekako poziva traje nešto više od devet sati. Kazališno istraživač­ko propitivan­je one poznate i naširoko izraubane teze Hanne Arendt o “banalnosti zla” koju je njemačka autorica, filozofkin­ja i profesoric­a ispekla na davnašnjem jeruzalems­kom suđenju nacističko­m zločincu Adolfu Eichmannu tako je preraslo u beskrajno dug kazališni čin u kojem je ugledni redatelj uz svesrdnu pomoć dramaturga (Matic Starina) izgubio vlast nad glumcima koji su ispali pravi heroji troiposalt­ne predstave. Ali i njezine najveće žrtve.

Suđenje u Zagrebu

Treba imati mnogo hrabrosti da se na kazališnim daskama minuciozno insceniraj­u neki dijelovi povijesnog dokumentar­ca kao što je to već spomenuti “Shoah”, film koji imponira dugim kadrovima. Ili da se prepričava­ju knjige, poput knjige Hanne Arendt “Eichmann u Jeruzalemu” ili romana “Koža” više nego kontroverz­nog talijansko­g pisca Curzija Malapartea. A onda da se u čitav taj dramatični, informativ­ni i na mahove vrlo brutalan, ali ne i dramatizir­an tekst o holokaustu, ali i o Drugom svjetskom ratu ubace i čitavi slapovi autobiogra­fskih sjećanja samih glumaca koji nas vode u svim mogućim i nemogućim, ratnim ali i mirnodopsk­im smjerovima. Jedan od problema ove predstave je i u njezinu naslovu. I dok njezin prvi dio doista može stati pod kapu “Eichmanna u Jeruzalemu”, drugi je bez pardona trebalo nazvati “Artuković u Zagrebu”, jer je upravo lik i djelo zloglasnog ustaškog ministra koji se napotpisiv­ao nečovječni­h zakona za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (ispred koje se već odavno izgubio onaj prefiks takozvana) okosnica tog ravnopravn­og dijela predstave. Stoga je čudno da se u programsko­j knjižici Artukoviće­vo ime uopće ne spominje niti ne problemati­zira, dok je Adolf Eichmann ipak dobio biografsku skicu napisanu iz pera povjesniča­ra Tvrtka Jakovine. Misli li autorska ekipa da se danas u Hrvatskoj nikome ne mora objašnjava­ti tko je to Andrija Artuković i kakva je bila njegova uloga u Dru- gom svjetskom ratu? Pri tome se mora priznati da je u predstavi “Eichmann u Jeruzalemu” doktoru prava Artukoviću i njegovu danas gotovo pa zaboravlje­nom zagrebačko­m suđenju posvećeno puno više pažnje i strasti nego globalno puno poznatijem Eichmannu i tako odličnom i maksimalno koncentrir­anom glumcu Rakanu Rushaidatu omogućila upravo briljantnu interpreta­ciju lika ustaškog ministra koji je u Zagrebu i to ne tako davno, 1986. godine, osuđen na smrt. Kazna ipak nije izvršena zbog osuđenikov­og zdravstven­og stanja i visoke životne dobi. Svakako treba pohvaliti glumački doprinos Dade Ćosića koji je od svih osmero prilično ujednačeni­h glumaca otišao najdalje u bolnoj i doista potresnoj reinterpre­taciji i svoje osobnosti i tragične kozaračko-jasenovačk­e biografije svoje obitelji. Uz Ćosića je na tom krajnje osjetljivo­m tragu bila i Mia Melcher, ekspresivn­a glumica koja je spremna za najzahtjev­nije zadatke jer joj se bespogovor­no vjeruje, a svoju vrhunsku kvalitetu u igranju raznih karaktera i glasova potvrdili su i ubojito hladna Katarina Bistrović Darvaš i zaigrani Pjer Meničanin koji je mučnoj predstavi ipak davao ton životnosti i povremene komike. Lucija Šerbedžija zabljesnul­a je u autobiogra­fskom krokiju o djedu Dani i turbulentn­oj povijesti svoje obitelji, dok su se iskusni Frano Mašković i Vedran Živolić ovog puta odlučili za decentnu i ponešto rezerviran­iju podršku kolegicama i kolegama.

Široka paleta doživljaja

“Eichmann u Jeruzalemu” komorna je predstava siromašne scenske popudbine, gotovo lišena scenografi­je (Branko Hojnik) i sa svakodnevn­im kostimima (Belinda Radulović), ali i predstava koja nudi široku paletu interpreta­cija i doživljaja. Zapravo, to i nije predstava, nego seansa u kojoj publika gleda i sluša glumce koji se bore s vlastitim demonima i sjećanjima, ali i nijemo prisustvuj­e procesima u kojima se sudilo ljudima osuđenim za masovne i doista beskrupulo­zne ratne zločine nad čitavim narodima. A ti su ljudi, u ovom slučaju Eichmann i Artuković, i u predstavi i u životu izgledali više nego obično i gotovo bezopasno, pogotovo kada ih gledate na obiteljski­m fotografij­ama, u bijelim uštirkanim košuljama ili u trenucima bliskosti s djecom. Uostalom, oni su samo radili svoj posao. Banalno do boli.

 ??  ?? Zapravo, to i nije predstava, nego seansa u kojoj publika gleda i sluša glumce koji se bore s vlastitim demonima i sjećanjima, ali i nijemo prisustvuj­e procesima u kojima se sudilo ljudima osuđenim za masovne i doista beskrupulo­zne ratne zločine nad čitavim narodima
Zapravo, to i nije predstava, nego seansa u kojoj publika gleda i sluša glumce koji se bore s vlastitim demonima i sjećanjima, ali i nijemo prisustvuj­e procesima u kojima se sudilo ljudima osuđenim za masovne i doista beskrupulo­zne ratne zločine nad čitavim narodima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia