Večernji list - Hrvatska

Niže svjetske uspjehe, a prvi domaći app rade za HGSS

-

svjetskim projektima koji imaju početak i kraj.

Ono što im je svakako išlo u prilog jest što su hrvatski programeri već imali reputaciju izvrsnih stručnjaka u IT svijetu, a usto Dalibor Jurgec, također developer, već je imao 100-tinjak projekata iza sebe, dakle iskustvo potrebno da vodi tim ili sada već niz timova, na raznim projektima. Trebalo je tek pogurati se u pravom smjeru, pribaviti što bolje i unosnije projekte. Njihov portfelj odrađenih projekata tri godine kasnije impresivan je.

Nedavno su za vodeću britansku izdavačku kuću The Times napravili Times Expert Traveler. Riječ je o internetsk­oj stranici na kojoj korisnici mogu sami kreirati odmor po želji ili organizira­ti putovanje iz snova. Tu su odradili sve, od dizajna do programira­nja. Za BBC su, primjerice, u suradnji sa Sveučilišt­em Cambridge napravili Pandemic App, aplikaciju koja simulira širenje smrtonosni­h virusa koja je dospjela na prvo mjesto na Apple i Google Playu.

– Razvili smo aplikaciju koja simulira širenje virusa gripe u Velikoj Britaniji na temelju korisnikov­e GPS lokacije. Kako svaki korisnik može biti nositelj virusa, korisnici bi tijekom dana odgovarali na nasumična pitanja povezana uz njihove aktivnosti koje povećavaju rizik prenošenja virusa. Ako se više korisnika nađe na istoj lokaciji, postoji određena vjerojatno­st da će jedan drugome prenijeti virus. Na taj su način znanstveni­ci prvi put u povijesti simulirali i prikupili podatke o brzini širenja virusa s pravim ljudima. Podaci prikupljen­i u ovom eksperimen­tu trenutačno se koriste u istraživan­ju načina prevencije u zaustavlja­nju širenja virusa

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia