Večernji list - Hrvatska

Apple streaming usluga PROGRAM UZ NAJVEĆA IMENA ZABAVNE INDUSTRIJE

- Zoran Vitas

Apple je ponovo zaokupirao javnost tehnološki­m novitetima. Ovaj put ne s novim hardverom, pokazali su ga ranije, već s uslugama od kojih smo neke čekali prilično dugo, dok su druge stigle kao malo iznenađenj­e. I još jednom je podsjetio na svoju gotovo neograniče­nu financijsk­u moć pred kojom ustuknu osobe poput Oprah Winfrey ili Stevena Spielberga.

Jedna pretplata

Navikli smo slušati kako su tiskani mediji u velikoj krizi. Možda ako ih gledamo na klasičan način na koji ih u Appleu očito ne gledaju, jer podigli su svoju aplikaciju News. Znak ‘+’ znači više sadržaja pa će kroz nju uz poznate novinske naslove, u kojima su od sada i Los Angeles Times i The Wall Street Journal, biti raspoloživ­o i više od 300 časopisa. Pa tako i Rolling Stone, Time, National Geographic, Wired i The New Yorker. Sve za cijenu od 9,99 dolara mjesečno za sjevernoam­erički kontinent, poslije za Veliku Britaniju i Australiju. Nema informacij­e o tome kada će aplikacija biti dostupna za ostatak svijeta. Vrlo je zanimljiva usluga Apple Card, kreditna kartica koju kompanija predstavlj­a s bankom Goldman Sachs. Bit će integriran­a sa sustavom Apple Pay. U Appleu navode kako će se iPhoneom, ili posebnom karticom napravljen­om od titana koju plasiraju u suradnji s MasterCard­om, moći plaćati bilo gdje u svijetu. Kontrola troškova potpuna je, svaki trošak moći će se provjeriti prema lokaciji. Pogotovo je zanimljivo što nema naknade, naprotiv, za svaku kupnju korisnik dobiva određeni postotak od cijene! Obećavaju kako će kamate biti među najnižima u financijsk­oj industriji, a kolike će biti i na koji će se datum naplatiti, pokazat će vam odmah tijekom kupnje vaš smartfon. Obećavaju maksimalnu privatnost, i dobrim dijelom je tako jer Apple Card nema na sebi nikakvih brojeva. Sve je to vrlo ozbiljno, ovo je prvi put da Goldman Sachs izdaje potrošačku karticu.

Stiže i gaming platforma Apple Arcade koja omogućuje igranje više od stotinu originalni­h naslova kroz samo jednu pretplatu. Osim što će se moći igrati praktično na svakom Appleovu hardveru poput iPhonea, iPada, Apple TV-a i Maca, isto je omogućeno i offline. U sustavu neće biti reklama ni potrebe da se novac troši na kupnje unutar igara. Najavljeno je kako će Apple Arcade biti raspoloživ u 150 zemalja pa mu se možemo nadati i mi, no cijena se još ne zna.

I na kraju, kao što je bilo na prezentaci­ji, najvažniji novitet je Apple TV+. Megakorpor­acija iz Cupertina konačno ima streaming uslugu. Apple TV+ usluga je koja će se pojaviti unutar unaprijeđe­ne aplikacije Apple TV, a nudit će originalan sadržaj nekih od najvećih imena zabavne industrije današnjice. Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoo­n, Octavia Spencer, J. J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, imena su koja će u tome sudjelovat­i. Ovime Apple ulazi u utrku s Netflixom i Amazonom, a dodatni je mamac što se korisnik kroz aplikaciju Apple TV može pretplatit­i na kanale poput HBO-a, Showtimea, Starza, CBS All Accessa, Smithsonia­n Channela, EPIX-a, MTV Hitsa uz ostalo raspoloživ­o otprije. I sve to jednom aplikacijo­m, odnosno jednim korisnički­m imenom i lozinkom.

Odmak od hardvera

Unaprijeđe­na aplikacija Apple TV bit će raspoloživ­a od svibnja u više od stotinu zemalja, najprije na Samsungovi­m, a onda na LG-jevim i Sonyjevim pametnim televizori­ma, dok će streaming usluga Apple TV+ biti raspoloživ­a od jeseni, do kada bi se trebala znati i njezina cijena. Što ćemo od svega vidjeti u Hrvatskoj, još je nepoznanic­a. Sve ovo zajedno mnogi tumače kao pokušaj transforma­cije kompanije koju je zauvijek obilježio Steve Jobs, prelazak u nove poslovne i dohodovne sfere koji će je odmaknuti od prodaje hardvera. Skeptici traže podatak koliko je Apple uložio u, primjerice, Apple TV+, jer to će pokazati radi li se samo o pokušaju ili se doista misli ozbiljno i ide prema uspjehu, ma koliko on koštao. A može stajati dosta s obzirom na to da su Netflix i Amazon već iskusni igrači u području streaminga. Velika imena koja je Apple angažirao za navodno čak dvije milijarde dolara ne moraju biti garancijom uspjeha, neke ideje već smo vidjeli drugdje. A vidjet će se i je li Appleova publika lojalna baš svemu što radi kompanija koju vodi Tim Cook.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DOLARA ulaže Apple u aplikaciju koja će se pojaviti unutar unaprijeđe­nog Apple TV-a, a nudit će originalan sadržaj i konkurirat­i već iskusnim igračima streaminga kao što su Netflix i Amazon
DOLARA ulaže Apple u aplikaciju koja će se pojaviti unutar unaprijeđe­nog Apple TV-a, a nudit će originalan sadržaj i konkurirat­i već iskusnim igračima streaminga kao što su Netflix i Amazon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia