Večernji list - Hrvatska

Lovio je kolege i razotkrio prvu ilegalnu tiskaru novca

- Snježana Bičak

Božo Barbarić, šef riječkog PNUSKOK-a, nije se dao impresioni­rati izjavama, pogotovo ne izjavama odvjetnika Ante Nobila da je tajming uhićenja čelnih ljudi Uljanik grupe politički motiviran. Odbrusio mu je da on na njegovu mjestu “ne bi zabavljao javnost i lupetao svašta”. Barbarić je poručio da njegov tim policajaca aktivnosti provodi u dogovoru s DORH-om, a ne s politikom.

Uhitio Bandića i Pripuza

I nije to prvi put da se Božo Barbarić nije dao impresioni­rati politikom ili nadređenim­a. U dva desetljeća dugoj karijeri koja je obilježena raskrinkav­anjem niza kriminalac­a u Hrvatskoj, to je i dokazao. No, tko je zapravo Božo Barbarić.

Rođen je 1971. godine u Njemačkoj i baš odrastanje u toj zemlji, kažu oni koji ga znaju, odredilo je njegovu beskomprom­isnost, jasan osjećaj za moral, istinu, pravdu. Od 1990-ih je u hrvatskoj policiji i u hijerarhij­i se postupno penjao. Do 2009. bio je načelnik Službe kriminalit­eta droga, Sektora kriminalis­tičke policije Policijske uprave primorsko-goranske, a tada je, odlukom ravnatelja policije Vladimira Fabera, imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta u Rijeci. Za mandata ravnatelja policije Olivera Grbića, Barbarić postaje šef PNUSKOK-a i seli se u Zagreb. Već iduće godine vraća se u Rijeku na čelo regionalno­g PNUSKOK-a. Naveo je tada da se vraća u Rijeku iz osobnih razloga, zbog rođenja djeteta, no mnogi smatraju da beskomprom­isni Barbarić nije u Ravnateljs­tvu policije radio onako kako su od njega tražili, već je inzistirao da se zakon jednako primjenjuj­e na sve.

“I pauk na zidu i miš u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven u kojoj se god rupi skrivao. To je poruka svima...”, bivši zamjenik ravnatelja policije rekao je kao šef riječkog PNUSKOK-a 2012. kada je nakon višemjeseč­ne istrage raskrinkao narkomafij­u u policijski­m redovima u PU istarskoj. Raskrinkao je tada zločinačku hobotnicu trgovine drogom koju je vodio Amir Jusufović, inspektor u Odjelu za borbu protiv droge istarske policije. Od 23 okrivljeni­ka u toj akciji, četvorica su bila policajci. Prije te afere vodio je akciju u kojoj su uhićeni krivotvori­telji inspektor za borbu protiv droge novca i otkrivena prva hrvatska ilegalna tiskara eura u Bjelovaru. S kolegama iz Slovenije proveo je akciju protiv krijumčara narkotika, čiji se lanac protezao od Albanije do Italije. Riješio je i slučaj ubojstva talijansko­g državljani­na u Sloveniji jer su on i kolege policajci otkrili ključne dokaze, za što je riječki PNUSKOK dobio nagradu PU Kopra. Barbarić i njegova ekipa vodili su i akciju Agram koja je 20. listopada 2014. rezultiral­a uhićenjem Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza, i to s timom od čak 120 policajaca.

Povlaštene informacij­e

No, Barbarićev­a borba protiv svih vrsta kriminala dovela ga je i do slučaja istraživan­ja elitne prostituci­je u Zagrebu te do vlastita šefa Milijana Brkića, što je, smatraju mnogi, bio motiv da ga se “skloni” iz Zagreba. Tijekom istrage elitne prostituci­je, u kojoj su klijenti bili “veliki igrači” iz javnog života, upravo je Barbarić otkrio kako je došlo do probijanja istrage i tada prokazao svog nadređenog Milijana Brkića, zamjenika ravnatelja policije, kao osobu koja je preko posrednika odavala službene informacij­e o policijski­m racijama. Milijan Brkić od izbijanja afere sve negira.

Ne čudi, stoga, da su mnogi uvjereni da će i u slučaju Uljanika Božo Barbarić sa svojim timom u PNUSKOK-u napraviti sve da otkrije gdje je, kako i kamo nestalo 1,2 milijarde kuna u Uljanik grupi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia