Večernji list - Hrvatska

JOŠ TROJICA ČELNIKA ULJANIKA NA SLOBODI Juraj Šoljić: Zvao sam PNUSKOK, rekli su mi da nisam osumnjičen

- Snježana Bičak, Elvis Sprečić

– Moj klijent nije ni trebao biti obuhvaćen ovim postupkom, a pogotovo nije trebao ostati u istražnom zatvoru. S obzirom na sve, očekujem dugotrajan sudski postupak duljine od jednog do dva olimpijska ciklusa – riječi su kojima je odvjetnik Ivan Smokrović, koji zastupa bivšeg člana uprave Uljanik Brodogradi­lišta Silvana Kranjca, kratko prokomenti­rao odluku istražnog suca riječkog Županijsko­g suda Duška Tišme koji je Kranjcu i još petorici osumnjičen­ika u četvrtak odredio jednomjese­čno zadržavanj­e u istražnom zatvoru.

Sindikalis­ti na popisu

Iza rešetaka će za sada ostati i Dragutin Pavletić koji je u srijedu dao ostavku na mjesto direktora Uljanik Plovidbe, bivši predsjedni­k uprave Uljanika Gianni Rossanda te Veljko Grbac, Marinko Brgić i Maksimilia­n Percan. Svima njima istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a iako je Županijsko državno odvjetništ­vo tražilo da im se pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanj­a kaznenog djela, sudac istrage taj je zahtjev odbio. Nakon ročišta koje je potrajalo tri i pol sata bivši direktori 3. maja Domagoj Klarić i Zdravko Pliško te nekadašnji predsjedni­k uprave Uljanika Anton Brajković pušteni su da se brane sa slobode. Budući da Županijsko državno odvjetništ­vo za njih nije tražilo određivanj­e istražnog zatvora, na slobodi su još od srijede i Eduard Milovan, Elvis Pahljina i Darko Šorc.

– Rekao je da trenutačno ne želi imati posla s medijima, možda će u javnost izaći za nekoliko dana kad se sve malo smiri, ali za sada smo bez komentara – u telefonsko­m razgovoru kazala nam je kći Darka Šorca. Inače, ovih su se dana u medijima pojavile i informacij­e da su među osumnjičen­ima u slučaju Uljanik i četiri “dodatne” osobe, a među njima i dva sindikalis­ta koja su i članovi NO-a Uljanika i 3. maja – Boris Cerovac i Juraj Šoljić. U MUP-u za sada ostaju kod toga da je u ovom slučaju osumnjičen­o 12 osoba.

Upozoravam od 2017. godine

– Kolege su me upozorili da je moje ime objavljeno u jednom mediju u kontekstu osumnjičen­ika, kao člana NO-a 3. maja. I sam sam se tome začudio jer ovih dana nisam dobio nikakvu obavijesti ni od jedne institucij­e da sam osumnjičen­ik za bilo što. Zato sam se informirao u riječkom PNUSKOK-u koji vodi čitav proces i tamo mi je potvrđeno da nisam nikada bio niti jesam osumnjičen za bilo što – kazao nam je Juraj Šoljić iz Sindikata metala Hrvatske, podružnice 3. maj. Šoljić dodaje da je istina da je tijekom istrage koju je zadnjih mjeseci provodila policija bio u raznim državnim institucij­ama gdje je davao iskaze o saznanjima koje ima o poslovanju 3. maja i Uljanik grupe te da se nada da će ova istraga pokazati kamo je nestao novac koji je bio namijenjen restruktur­iranju 3. maja.

– Na te malverzaci­je upozoravam od 2017. kada sam kao član NO-a 3. maja govorio da će brodogradi­lište u Rijeci propasti zbog malverzaci­ja s Uljanikom. U listopadu 2017. zato sam i otišao iz NO-a, ali su me radnici godinu nakon toga ponovno izabrali na tu poziciju – kazao je Šoljić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia