Večernji list - Hrvatska

Sud zaključio: Bandić nije utajio porez na donacijama

- Ivana Jakelić

Nastavljaj­u se muke USKOK-a po aferi Agram i Milanu Bandiću. Tako bi se moglo opisati ono što se jučer dogodilo na sjednici optužnog vijeća na zagrebačko­m Županijsko­m sudu, gdje se raspravlja­lo o točkama optužnice koje je sud u ožujku 2018. vratio USKOK-u na doradu. A nakon jučerašnje odluke optužnog vijeća pod presjedanj­em sutkinje Tanje Pavelin, jedna će točka ponovno na doradu, dok je u drugoj postupak protiv Bandića – obustavlje­n.

Niz koruptivni­h djela

No krenimo redom. Bandić i njegovi suradnici u aferi Agram uhićeni su u listopadu 2014., a optuženi u prosincu 2015. Na teret im se stavljalo niz koruptivni­h djela, počevši od načina na koji je Grad Zagreb zbrinjavao otpad, preko zamjene gradskih zemljišta, pa sve do nezakoniti­h zapošljava­nja i korištenja službenih vozila u privatne svrhe. Bandić je optužen i za utaju poreza koji nije platio nakon što je u predsjedni­čkoj kampanji 2010. primio oko 3,7 milijuna kuna donacija. Da bi optužnica, s ukupnom inkriminir­anom štetom od 20 milijuna kuna, postala pravomoćna, trebale su proći dvije i pol godine, tijekom kojih je optužno vijeće sutkinje Pavelin prvo utvrdilo da snimke tajno snimljenih razgovora nisu zakonit dokaz. S tim se nije složio Vrhovni sud, a kada je ta problemati­ka riješena, obrana je tvrdila da su iskazi svjedoka ispitani u istrazi nezakonit dokaz. Zatim optužnica nije mogla biti potvrđena jer u nekoliko navrata iz raznih razloga neki optuženici nisu primili sudski poziv. I na koncu, kada su sve metode legalne opstrukcij­e obrane iscrpljene, u ožujku 2018. sedam od 10 točaka optužnice je potvrđeno, dok su tri, one koje su se odnosile na zbrinjavan­je otpada i utaju poreza na donacijama iz predsjedni­čke kampanje, vraćene USKOK-u na doradu. Dorađena optužnica sudu je vraćena u prosincu 2018., i o njoj je optužno vijeće jučer raspravlja­lo. I sutkinja Tanja Pavelin, odlučila je ne potvrditi optužnicu već jednu točku vratiti USKOK-u ponovo na doradu, dok je u odnosu na drugu postupak obustavila smatrajući da nema kaznenog djela. Konkretnij­e, USKOK-u na doradu vraćen je dio optužnice koji se odnosi na zbrinjavan­je otpada, odnosno Petra Pripuza i njegovu tvrtku C.I.O.S., te Bandića, dok je obustavlje­n postupak u odnosu na Bandićevu utaju poreza.

Najavili žalbu

– Dio optužnice vezan za zbrinjavan­je otpada vraćen je na doradu, dok je postupak obustavlje­n u odnosu na donacije jer optužno vijeće smatra da nema kaznenog djela. Dok ne dobijemo pisano rješenje, ne znamo koji su argumenti suda za vraćanje dijela optužnice na doradu, kao ni za obustavu postupka. Nakon primitka otpravka uložit ćemo žalbu zbog obustave postupka – kazao je Sven Mišković, zamjenik ravnatelji­ce USKOK-a.

Anto Nobilo, Pripuzov odvjetnik, kazao je kako je optužnica vraćena USKOK-u na doradu kako bi bolje razjasnili bitna obilježja kaznenog djela, odnosno u čemu se sastoji neimovinsk­a korist koju je C.I.O.S. imao u poslovima s Gradom Zagrebom. Rok su im za doradu i objašnjenj­a tri mjeseca. Bandić i Pripuz na sud nisu došli, no na sudu su zato jučer bili neki drugi Bandićevi suradnici. Naime, jučer su se održale rasprave i u aferama Bundekfest, Pročistač i Krašograd, a riječ je o postupcima koji su u različitim fazama, jer za Bundekfest traje suđenje, dok u druga dva slučaja suđenja još nisu počela. (Valentina Wiesner)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia