Večernji list - Hrvatska

Uljanik i 3. maj idu u stečaj, riječkom škveru traži se partner

VLADA ODBILA RESTRUKTUR­IRANJE

- Marina Šunjerga

Nakon što Trgovački sud u Rijeci nije pokrenuo stečaj 3. maja, premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak napokon je preko usta prevalio da neće odobriti međufinanc­iranje Uljanika i 3. maja, što znači da brodogradi­lišta idu u stečaj. U Banskim dvorima pak vjeruju da je to proces koji će rezultirat­i pozitivnim ishodom te da ta odluka ne znači kraj brodogradn­je na sjevernom Jadranu. Naime, očekuju da će stečaj raščistiti financijsk­u situaciju te omogućiti nastavak proizvodnj­e uz privatnog vlasnika. Država ne može izbjeći plaćanje svih državnih jamstava, ali će u stečaju postati vlasnicom nedovršeni­h brodova koje namjerava završiti. Nakon što je Vlada nedvosmisl­eno poručila da neće spašavati brodogradi­lišta, sudovi u Rijeci i Pazinu moraju pokrenuti stečajne postupke. Kao rezultat tih stečajeva Vlada očekuje i izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe. Riječki škver, vjeruju u Banskim dvorima, nastavit će proizvodnj­u, a očekuju i da će to brodogradi­lište kada se riješi dugova privući puno više potencijal­nih ulagača.

Sutkinja vodila stečaj Lenca

– Vlada predloženo restruktur­iranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi to značilo veliku financijsk­u izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradi­lišta u Puli i Rijeci – riječi su kojima je Plenković obznanio vijest o odluci Vlade da ne odobri međufinanc­iranje ni restruktur­iranje Uljanik grupe. Iza te odluke stoje brojke koje su uvjerile i opću javnost, većinu ministara i koalicijsk­e partnere da je stečaj bolji izbor za Uljanik grupu. Prema ponudi strateškog partnera, odnosno Brodosplit­a u vlasništvu Tomislava Debeljaka, ukupni maksimalni troškovi restruktur­iranja iznosili bi 10,8 milijardi kuna, naglasio je premijer Plenković, a minimalni bi iznosili oko 7,5 milijardi kuna što bi, rekao je, bilo preveliko opterećenj­e za sve hrvatske građane i sve porezne obveznike, koji su svoju solidarnos­t iskazali u prethodnim sanacijama. Premijer je podsjetio da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna za sanaciju brodogradi­lišta ili za državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnosi na pulski Uljanik a devet milijardi kuna na riječki 3. maj, ili ukupno 13,3 milijarde kuna za sadašnju Uljanik grupu. Tom iznosu valja dodati još tri milijarde plaćenih jamstava pa je ukupni iznos do kraja veljače 2019. bio 16,3 milijarde kuna uloženih u sanaciju Uljanik grupe. Debeljak je brzo odgovorio na poruke Vlade ponovivši da su svi njegovi stavovi vidljivi u njegovoj ponudi.

– Trošak iz prošlosti treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i stečajnim postupkom. Što se bolje i kvalitetni­je riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost – kazao je Debeljak. A taj stečajni postupak bit će zanimljiv. Naime, vodit će se na najmanje dva suda što komplicira postupak. U Rijeci će ga voditi sutkinja Ljiljana Ugrin koja se u četvrtak odlučila i četvrti put odgoditi stečaj.

– Neću biti grobar brodogradn­je u Rijeci – navodno je u sudnici, odgađajući pokretanje stečaja za 17. travnja, rekla sutkinja Ljiljana Ugrin. To je ista sutkinja koja je vodila i stečaj Viktora Lenca koji je u to vrijeme bio jedini “preživjeli” proizvodni pogon koji je prošao stečajni proces, a sada je solventno brodogradi­lište. Uljanik grupa kao krovna kompanija povezuje sve tvrtke u sustavu, a jamstva za kredite, poput onih u slučaju Agrokor, dava

 ??  ??
 ??  ?? TROŠAK IZ PROŠLOSTI treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i stečajnim postupkom. Što se bolje i kvalitetni­je riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja biti situacija u budućnosti, kazao je Debeljak (na slici uljanikovc­i na prosvjedu u Puli 28. kolovoza 2018.)
TROŠAK IZ PROŠLOSTI treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i stečajnim postupkom. Što se bolje i kvalitetni­je riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja biti situacija u budućnosti, kazao je Debeljak (na slici uljanikovc­i na prosvjedu u Puli 28. kolovoza 2018.)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia