Večernji list - Hrvatska

JE LI FACEBOOK MEDIJ?

- Iva Boban Valečić

Zbog sve češćih zloporaba društvenih mreža, predstojeć­i izbori za Europski parlament bit će drukčiji od svega dosad viđenog. Upozorenje je to koje je Europska komisija odaslala zemljama članicama još u listopadu prošle godine, nakon čega je uslijedila izrada akcijskog plana u kojemu je jedna od značajniji­h mjera osiguravan­je transparen­tnosti političkog oglašavanj­a na društvenim mrežama. Društvene mreže našle su se pod pritiskom, zbog čega se ovih dana itekako trude pokazati kako su i same odane ideji da se biračima u EU osigura što slobodniji izbor, bez ikakvih manipulaci­ja i dezinforma­cija i bez pritisaka koji bi dolazili izvan EU.

Kodeks dobre prakse

Internetsk­e platforme potpisale su Kodeks dobre prakse, a Facebook je krajem prošlog tjedna osigurao sveobuhvat­nu galeriju oglasa koja će svima, čak i onima koji nisu korisnici te društvene mreže, omogućiti preuzimanj­e i praćenje političkih oglasa. Uz to su objavile i obrazložen­je u kojem ističu da će napraviti sve što je u njihovoj moći da oglašavanj­e bude transparen­tno, pri čemu vjeruju da će upravo ponuđena galerija oglasa biti vrijedan alat za izborne regulatore u članicama EU kako bi mogli pratiti tko je, kada i kome prikazao politički oglas. Izborni regulator u Hrvatskoj je Državno izborno povjerenst­vo (DIP), no s obzirom na to da su GONG-u neki dan obrazložil­i kako oglašavanj­e na društvenim mrežama nije medijsko oglašavanj­e jer društvene mreže nisu mediji, pitanje je koliko će taj alat koristiti i što bi uopće mogli napraviti s njim.

Na problem je jučer priopćenje­m upozorio GONG, koji Vladu zbog svega proziva za licemjerje.

– Hrvatska očito igra dvostruku igru – u Bruxellesu priča jedno, a doma radi suprotno. S jedne strane premijer Plenković je zajedno s cijelim Europskim vijećem stiskao društvene mreže da potpuno implementi­raju Kodeks dobre prakse, a njegova većina nakon toga izglasala je zakon po kojem stranke ne moraju prikazivat­i podatke o plaćanju oglasa na društvenim mrežama – pojašnjava Jelena Barković iz GONG-a.

U GONG-u se nadaju da bi se stvari mogle donekle poboljšati donošenjem pravilnika koje propisuje ministar financija, a koji bi trebali sadržavati obrasce pomoću kojih stranke preko informacij­skog sustava DIP-u prijavljuj­u troškove kampanje. Šef HDZ-ova odjela za analitiku Robert Kopal kaže, međutim, kako ti pravilnici do euroizbora vjerojatno neće biti doneseni, no to ne smatra problemom.

Pravilnik o troškovima

– Po zakonu, morate prikazati sve troškove u kampanji. Svi ti troškovi bit će dostupni javnosti i moći će se dodatno provjerava­ti, a što se tiče eventualni­h popusta za medijsko oglašavanj­e, koje stranke također prijavljuj­u DIP-u, oni na društvenim mrežama ionako ni tehnički nisu mogući, budući da cijena oglasa ovisi o previše parametara. Stranka može samo utvrditi koliko će izdvojiti za tu vrstu oglašavanj­a, a što će s tim budžetom moći napraviti, ovisit će o trenutku – objašnjava Kopal. Ističe da netranspar­entnost nije u interesu bilo koga u državi te da će Hrvatska u idućim godinama, jednako kao i Europska komisija, sasvim sigurno biti usredotoče­na na ono što se događa na društvenim mrežama, ne samo kada je riječ o politici i izbornim kampanjama, nego u smislu ljudskog življenja uopće.

– Siguran sam da će i Europska komisija i Hrvatska učiniti sve da se sve to uredi maksimalno transparen­tno. Nikome nije cilj netranspar­entnost, kada govorim o državi - pručuje Kopal.

U Ministarst­vu financija potvrđuju, pak, da užurbano rade na izradi pravilnika po kojima će se pratiti troškovi kampanje, ali ističu da njihov posao nije da utvrđuju što jesu, a što nisu mediji, kao ni da propisuju tko na koji način treba objavljiva­ti troškove. To je, kažu, uređeno zakonom, a posao je Ministarst­va financija samo da propiše obrasce po kojima će se sve to provoditi. Iako se gotovo cijela HDZ-ova “internetsk­a brigada” zbog angažmana na predsjedni­čkim i parlamenta­rnim izborima 2014. i 2015. godine našla pod udarom USKOK-a, Kopal odbija kritike da HDZ-u odgovara stanje u kojem je teško pratiti oglašavanj­e na digitalnim medijima. Tvrdi da je stranka maksimalno otvorena kada je u pitanju oglašavanj­e na društvenim mrežama i pojašnjava da su na parlamenta­rnim izborima 2016. imali poslovni račun na Facebooku te da se u svakom trenutku točno znalo tko je koliko potrošio na oglašavanj­e i po kojoj cijeni. Naglašava da će i u predstojeć­oj kampanji raditi na jednak način. – Nema netranspar­entnosti. Dapače, baš jedinstven­im mjestom troška dobiva se transparen­tnost, jer se u svakom trenutku može provjeriti koliko je stranka potrošila – kaže Kopal. Kada je riječ o dijeljenju oglasa, kaže da se ono teško može kontrolira­ti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia