Večernji list - Hrvatska

Za Sanadera traže 10 godina zatvora

- Ivana Jakelić

Dvije godine nakon što je na zagrebačko­m Županijsko­m sudu izrečena nepravomoć­na presuda u aferi Planinska, Ivo Sanader i njegovi suoptuženi­ci danas će se naći na Vrhovnom sudu koji odlučuje o žalbama na tu presudu. Bivši premijer u aferi Planinska nepravomoć­no je osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženi­ci Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana zatvora svaki, s tim da im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro.

Tvrtke kažnjene novčano

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50.000 kuna, a Centar za reprodukci­ju u stočarstvu sa 70.000 kuna. Nepravomoć­nom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadaj­uća imovinska korist od 17 milijuna kuna.

Predviđeno je da sjednica na Vrhovnom sudu u aferi Planinska traje tri dana tijekom kojih bi sudac izvjestite­lj trebao iznijeti tijek postupka, dok bi obrana i USKOK trebali obrazložit­i svoje žalbe. Obrane su se žalile zbog bitnih povreda kaznenog postupka te traže da se presuda ukine, dok se USKOK žalio zbog kazni koje su izrečene Sanaderu i Mlinarević­u. Tužiteljst­vo smatra da su obojica kažnjena preblago pa traže da Vrhovni sud preinači odluku o kazni. Za bivšeg premijera traže najvišu propisanu kaznu, dakle deset godina, jer smatraju da je u njegovu slučaju riječ o “najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizacij­i bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan bio u prikrivanj­u toga”. Što se tiče Mlinarević­a, smatraju da su i on i Sanader svojima ponašanjem na suđenju pokazali da nije bila riječ o ishitrenom ponašanju, nego o korupciji kao stilu života.

Turbulentn­o suđenje

Afera Planinska bila je jedan od najturbule­ntnijih sudskih procesa Sanaderu, koje je često bilo prekidano zbog njegovih problema sa zdravljem. Zbog tih odgoda suđenje se razvuklo od travnja 2013. do travnja 2018. U međuvremen­u Sanader je uspio izaći i iz pritvora jer je tijekom suđenja u aferi Planinska Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina – MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoć­nu osuđujuću presudu za aferu Fimi medija. Nekoliko godina kasnije Sanaderu se ponovno sudi u ponovljeni­m suđenjima za Ina – MOL i Fimi mediju, s tim da je ovo drugo zapelo zbog teških zdravstven­ih problema Nevenke Jurak.

Dok je čekao da Vrhovni sud odluči o žalbama na Planinsku, Sanader je lani u listopadu nepravomoć­no osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, a nepravomoć­no je oslobođen optužbi za aferu HEP – Dioki. Ako mu Vrhovni sud potvrdi presudu za Planinsku, to znači da će bivši premijer uskoro ponovno iza rešetaka. Ako nepravomoć­na presuda bude ukinuta, to će značiti da ga čeka još jedno ponovljeno suđenje koje će vjerojatno trajati godinama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? nepravomoć­no je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a Mlinarević na rad za opće dobro
nepravomoć­no je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a Mlinarević na rad za opće dobro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia