Večernji list - Hrvatska

Ravnatelj: A što da nismo reagirali na prijetnje učenika?

- Vedran Balen

U školi je valjda došlo do nekakve svađe među djecom i moj je sin navodno nešto neprimjere­no rekao jednoj učiteljici. Umjesto da nas nazovu da se vidi što je, iz škole su nam poslali policiju koja nam je pretražila kuću – kaže otac sedmogodiš­njeg učenika prvog razreda područne osnovne škole iz Slavonije.

Pretraga obiteljske kuće

Zbog navodne prijetnje učiteljici prvašić je bio udaljen iz škole, tako da osam dana nije pohađao nastavu. Nakon toga vraćen je u školu. Policija je po zaprimljen­oj prijavi pretražila obiteljsku kuću u kojoj s roditeljim­a živi dječak, no nije našla ništa što bi se moglo dovesti u vezu s izrečenom prijetnjom. Dječakov otac kaže da je policija postupila korektno i da na nju nema nikakve zamjerke, ali da je škola zakazala. – Ravnatelj je pozvao moju suprugu na razgovor, a nakon toga poslao nam je policiju. Šokirani smo tim postupkom, to je sramota. Prijetnja? Moj sin jest malo življi, hiperaktiv­an, ali zar da sedmogodiš­nje dijete nekome prijeti? Pa to nema nigdje, to su gluposti! On nije srednjoško­lac – rekao je dječakov otac. Iz Policijske uprave požeško-slavonske odgovorili su nam da su zbog informacij­e da vlasnik nezakonito posjeduje vatreno oružje na temelju naredbe Općinskog suda u Požegi za pretragu stana i drugih prostorija pretražili obiteljsku kuću, pri čemu nije pronađeno vatreno oružje, streljivo i slični predmeti. Ravnatelj škole u Pleternici Hrvoje Galić kaže da je na uočene poteškoće koje učenik ima upozoren početkom školske godine te da je pedagoška služba uključena već u listopadu 2018. On navodi da se nizom pedagošgir­ali, kih postupaka pokušalo utjecati na promjenu u ponašanju učenika, a u studenom 2018. o svemu je obaviješte­n i Centar za socijalnu skrb. – Problemati­čno se ponašanje, koje među ostalim uključuje i različite oblike prijetnji, nastavilo. U trenutku kada je dijete počelo spominjati oružje, procijenio sam da je potrebno u to uključiti i nadležnu policijsku postaju. Škola je odgovorna i za sigurnost ostalih učenika u školi, a naravno i za sigurnost djelatnika škole. Prijavu sam podnio tek nakon konzultaci­je s policijski­m službenici­ma. Ne znam što bi bilo da nismo reaa da se pročulo o kakvim je prijetnjam­a riječ – kaže ravnatelj Galić.

Održali više od 30 sastanaka

Prema njegovim riječima, odrađeno je više od 30 sastanaka, razgovora, radionica, pokušali su s nagrađivan­jem za dobro ponašanje... Razgovaral­i su s obiteljski­m pedijatrom, liječnikom školske medicine. Dijete je upućeno na niz drugih razgovora, pregleda, kompletira se dokumentac­ija... Sve to, priznaje, ide vrlo sporo, ali škola na to ne može utjecati. – Prijetnje su dio stalno prisutnog problema, bilo ih je više tijekom godine. Škola problem pokušava riješiti koliko je to moguće u suradnji sa svim sudionicim­a u odgojno-obrazovnom procesu. U postupak smo uključili i nadležnog liječnika školske medicine i radi se na promjeni modela školovanja učenika – zaključio je ravnatelj.

 ??  ??
 ??  ?? U masliniku u krugu splitskog KBC-a na Križinama zahuktali su se radovi. Naime, zapušteni maslinik koji je godinama neodržavan sporazumom je na održavanje i korištenje prepušten braniteljs­kim socijalno-radnim zadrugama Pauk – Čeka iz Imotskog i Vrličanka iz Vrlike. – Sklopili smo sporazum prema kojemu možemo održavati, saditi i brati masline ispod bolnice, pokraj Medicinsko­g fakulteta. Riječ je o prostoru od oko 12.000 četvornih metara na kojemu je prije 15-ak godina zasađeno oko 250 maslina. Posljednji­h godina maslinik je neodržavan, zarastao u draču i korov. Umjesto da sam pogled na njega smiruje bolesnike na liječenju kojima bi morao biti oaza za opuštanje, postao je potencijal­na opasnost. Sve je zaraslo, ne daj Bože požara, to bi bila katastrofa! Zato smo se ponudili KBC-u – objašnjava Željko Tomas, upravitelj Pauk – Čeke, koji s kolegama Imoćanima te Ivicom Giljevićem i njegovim zadrugarim­a iz Vrličanke već desetak dana raščišćava korov i šikaru.
U masliniku u krugu splitskog KBC-a na Križinama zahuktali su se radovi. Naime, zapušteni maslinik koji je godinama neodržavan sporazumom je na održavanje i korištenje prepušten braniteljs­kim socijalno-radnim zadrugama Pauk – Čeka iz Imotskog i Vrličanka iz Vrlike. – Sklopili smo sporazum prema kojemu možemo održavati, saditi i brati masline ispod bolnice, pokraj Medicinsko­g fakulteta. Riječ je o prostoru od oko 12.000 četvornih metara na kojemu je prije 15-ak godina zasađeno oko 250 maslina. Posljednji­h godina maslinik je neodržavan, zarastao u draču i korov. Umjesto da sam pogled na njega smiruje bolesnike na liječenju kojima bi morao biti oaza za opuštanje, postao je potencijal­na opasnost. Sve je zaraslo, ne daj Bože požara, to bi bila katastrofa! Zato smo se ponudili KBC-u – objašnjava Željko Tomas, upravitelj Pauk – Čeke, koji s kolegama Imoćanima te Ivicom Giljevićem i njegovim zadrugarim­a iz Vrličanke već desetak dana raščišćava korov i šikaru.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia