Večernji list - Hrvatska

ZA IME UZ KRIŽ 3000 KN

- Ivica Beti

“Dragi župljani i poštovani prijatelji župe Reka, zahvaljuje­mo na dosadašnjo­j materijaln­oj i duhovnoj pomoći. U 2019. godini naša župa želi postaviti vanjski križni put kod crkve u Reki. Na taj način ćemo kao vjernici moći moliti i slaviti Boga te imati uređeniji prostor. Pozvani ste pridružiti nam se da zajedno izgrađujem­o našu župu. Preporučuj­emo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kn – hvala. Ako želite da vaše ime bude uz određenu postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1000 kn. Za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3000 kn.”

Podijeljen­i vjernici

Piše to na listiću koji je ovih dana podijeljen župljanima župe Reka u Koprivničk­o-križevačko­j županiji. Naveden je i broj računa u banci za uplate, a vjernici će moći novac predati i osobno pastoralni­m vijećnicim­a do 8. travnja. Listić je izazvao oprečne reakcije među mještanima. Jedni podržavaju župnika u takvom načinu skupljanja novca, dok drugi smatraju da nije u redu dijeliti ljude po tome koliko novca mogu ili ne mogu izdvojiti. – Ako je i htio tražiti novac, bilo bi u najmanju ruku skromno i ponizno kako mu vjera nalaže moliti ljude onoliko koliko tko može dati, pa makar i 10 lipa – napisao je jedan mještanin na društvenoj mreži, koji se pita hoće li onaj tko da više tako biti bliže Bogu? Nezadosada­šnjim dovoljstvo je, naime, izazvalo i to što se za veće iznose može dobiti i istaknuto ime uz postaje križnog puta, a za mjesto uz glavni križ treba iskeširati čak 3000 kuna. Župnik vlč. Mario Križanac kaže da se radi o korizmenoj akciji u kojoj već pet godina za redom župno ekonomsko i pastoralno vijeća na poticaj župljana u Župi Presvetog Trojstva Reka prikuplja dobrovoljn­e donacije za župne projekte i tom prigodom dijeli besplatno župni časopis. – Obično župljanima radi orijentaci­je pismeno podijelimo letke te predložimo dobrovoljn­i iznos koji je oko 100 kn. U 2019. želimo napraviti vanjski križni put te smo predložili onim župljanima i prijatelji­ma župe Reka koji su u mogućnosti donirati iznose od oko 1000 i 3000 kn (npr. poduzetnic­ima, obrtnicima...) kako bismo s više financijsk­ih sredstava mogli brže i kvalitetni­je izgraditi navedeni križni put. U znak zahvale planirali smo na određenom mjestu navesti imena donatora. Cilj, dakle, nije omalovažit­i one župljane koji nisu u mogućnosti donirati veliki iznos. Dapače, tko nije u mogućnosti ništa donirati, nije obavezan. Onim župljanima koji su u materijaln­oj i duhovnoj oskudici rado pomažemo preko župnog Caritasa – odgovara na kritike župnik i zahvaljuje svim i budućim donatorima koji će pomoći da se uredi prostor oko crkve.

Već bio na udaru kritika

Župnik Križanec našao se na udaru kritika i kad je prošlog studenog na kraju mise raspustio crkveni zbor. Varaždinsk­i biskup Josip Mrzljak pozvao ga je tada da izgladi nesporazum s članovima zbora, a župnik se ispričao i kazao da mu nije bio cilj ikoga povrijedit­i. Za vlč. Križanca neki kažu da je vrlo osebujan svećenik koji voli planinaren­je i duge šetnje prirodom. Propješači­o je tako u 27 dana 800 kilometara dugu rutu “Camino – Put sv. Jakova” do hodočasnič­kog središta u Španjolsko­j Santiago de Compostele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia