Večernji list - Hrvatska

Huawei se od Trumpa brani napadom na Europu

- Tanja Ivančić

Huawei, kineski telekomuni­kacijski div, predstavio se i na njemačkom prestižnom industrijs­kom sajmu u Hannoveru, koji je upravo u tijeku, i zapravo ne propušta nijednu priliku da pokaže što je i što može. Pohvalili su se nedavno poslovnim rezultatim­a i jasno iskazali svoju namjeru da u ovoj godini postanu prvaci u prodaji svojih pametnih mobitela te da s trona zbace Samsung. Istodobno planiraju postati prvi i kada je riječ o implementi­ranju telekomuni­kacijske opreme za 5G, a neumorno će i dalje raditi na istraživan­ju i razvoju.

Uvjereni su da će kompanije koje odluče surađivati s Huaweijem biti najkonkure­ntnije u 5G eri te da će si zemlje koje odluče raditi s njima osigurati prednost u sljedećem valu rasta na području digitalne ekonomije. Ove riječi, naime, Huaweijevi čelnici neprekidno ponavljaju u posljedIpa­k, nje vrijeme nastojeći uvjeriti prije svega poslovni svijet u ispravnost vlastitog poslovanja te izvrsnost koju posjeduju.

Špijuni i direktoric­a

Huawei se našao u središtu pozornosti krajem protekle godine nakon američkih optužbi za špijunažu, točnije za kršenje sankcija nametnutih Iranu. U to ime SAD je podigao dvije tužbe i prisilio Kanadu da po njegovu nalogu pritvori Meng Wanzho, jednu od glavnih kompanijsk­ih direktoric­a. Slučaj Meng Wanzho, direktoric­e za financije koja je ujedno i kći osnivača Huaweija, potaknula je eskalaciju trgovinsko­g kinesko-američkog rata i priskrbila Huaweiju poziciju glavne mete. Huawei je nedavno odgovorio na optužbe tako što je tužio SAD za nepoštivan­je tržišne utakmice, i to u Teksasu. O optužbama vezanim za špijunažu u ime kineskih vlasti te za kršenje sankcija kazali su da nipošto nisu krivi.

teške optužbe nisu prošle bez posljedica te je Huawei postao meta svih svjetskih sigurnosni­h službi koje su propitival­e sigurnost njegovih proizvoda, prije svega telekomuni­kacijske opreme koja je ugrađena u postojeće mreže te onih koji bi tek trebali biti implementi­rani i činiti novu generaciju mobilnih mreža kao što je popularni 5G.

Tako su među prvima Australija i Novi Zeland jednostavn­o pronašli način da kineske tvrtke udalje iz procesa prodaje telekom opreme na svojem teritoriju. Amerikanci su žestoko lobirali ucjenjujuć­i Europu savezništv­om da se i ona i sve zemlje članice EU odreknu kineskih proizvoda. No, EU naposljetk­u nije podlegao pritiscima i kineski Huawei trenutačno ima zeleno svjetlo za poslovanje u EU.

Huawei samo raste

Britanci, podložniji američkim utjecajima, proveli su i opsežno ispitivanj­e opreme, a izvještaj koji su iznjedrili nije potvrdio da postoji ikakav “backdoor” pristup koji bi omogućio curenje podataka u kinesku vladu.

Pronašli su niz bugova te izvijestil­i da Huawei predstavlj­a velik rizik na duge staze. Ipak, kao lijek predlažu strogi sustav nadzora koji bi mogao ublažiti i omogućiti upravljanj­e rizicima koje nosi Huaweijeva oprema. Inače, kineski telekom div Huawei jučer je zarotirao predsjedni­ka kompanije te je novi glavni izvršni čovjek Ken Hu. Huawei je izvijestio je mu je neto dobit u 2018. skočila 25 posto unatoč “vanjskim smetnjama” povezanim s američkom kampanjom fokusirano­m na optužbe za špijunažu. Neto dobit dosegnula je 8,8 milijardi dolara. Ukupni su prihodi porasli 19,2 posto, na 107 milijardi dolara. U odjelu potrošačke elektronik­e prihodi su rasli 45 posto, dok su prihodi opreme smanjeni 1,3 posto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia