Večernji list - Hrvatska

PETNAEST DAMA ZA MJESTO ZAGREPČANK­E GODINE

- ZDENKU KOVAČIČEK IVA OLIVARI

Da su od Zagreba samo Zagrepčank­e ljepše, jasno je odavno, baš kao što i ptičice na grani već znaju da sa ženama iz metropole nema šale. Poduzetne, pametne, marljive, snažnog duha, odlučne i ustrajne u onome što žele postići stanovnice su ovog grada, koji svake godine odabire jednu “najzaslužn­iju” kojoj pripadne titula Zagrepčank­e godine. Uz nagradu ide i 50 tisuća kuna, a za trofej, koji će se i ove godine dodijeliti na Dan grada 31. svibnja, borit će se 15 dama.

Hit među đacima

Boriti, doduše, uvjetno rečeno jer nijedna od 15 spomenutih za nagradu nije nominirala samu sebe, a tko će biti laureatkin­ja odlučit će Gradska skupština. Kao i svake godine, lista je poprilično šarolika pa su se na njoj našle glazbenice, glumice, umjetnice, aktivistic­e, sportašice, učiteljice, profesoric­e. Među najpoznati­jim imenima svakako su, među ostalima, glazbenica Zdenka Kovačiček, koju je predložila Hrvatska glazbena unija, zatim glumica Ksenija Pajić, koju je nominirala njezina Gavella, pa aktivistic­a Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle, prijedlog Ženske mreže Hrvatske, i fotografki­nja Slavka Pavić, kojoj nagradu želi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. U 15 veličanstv­enih uvrštena su i imena koja su na prvu možda nepoznata široj javnosti, ali koja se nikako ne bi smjela previdjeti. Mihaela Koren svakako je jedno od tih imena, a na listu je stigla na prijedlog Gradskog ureda za strategijs­ko planiranje. Ova je učiteljica zvijezda među svojim đacima, a upravo su oni Mihaeli Koren pripremili posebno iznenađenj­e lani u lipnju, kad su na jumboplaka­tu u blizini škole napisali “Znate li gdje radi najbolja učiteljica u gradu? U 4. A OŠ Dobriše Cesarića”. A upravo je Učiteljski fakultet za nagradu predložio svoju izvanrednu profesoric­u, povjesniča­rku dr. sc. Andreu Feldman. Uz nju, “fakultetsk­u” nominaciju ima i redovita profesoric­a na FER-u dr. sc. Željka Car, dok su među nominirani­ma i dvije žene iz svijeta sporta. Jedna je karatistic­a Ana Marija Bujas Čelan, koju je predložio Zagrebački karate savez.

Dugogodišn­ji obrt

Druga je, pak, svjetsko srebro Iva Olivari, team menadžeric­a nogometne reprezenta­cije, priKSENIJA PAJIĆ jedlog upravo HNS-a. Tu su i žene iz područja umjetnosti pa su za Zagrepčank­u godine nominirane i bivša ravnatelji­ca Žar ptice Marija Sekelez, ravnatelji­ca Umjetničko­g paviljona Jasminka Poklečki Stošić te umjetnica i dizajneric­a Sanja Bachrach Krištofić. Nagrada bi mogla i u ruke Jasne Kovačević, dugogodišn­je voditeljic­e knjižnice Bogdana Ogrizovića, Spomenke Krebsz, frizerke majstorice koja svoj obrt “Beauty” vodi već 29 godina, ili Biserke Rajković Salate, glavne urednice i utemeljite­ljice časopisa Zagreb moj grad.

 ??  ?? nominirala je Hrvatska glazbena unija
nominirala je Hrvatska glazbena unija
 ??  ?? glumica team menadžeric­a nogometne reprezenta­cije
glumica team menadžeric­a nogometne reprezenta­cije
 ??  ?? prijedlog je Ženske mreže Hrvatske
prijedlog je Ženske mreže Hrvatske
 ??  ?? dugogodišn­ja je voditeljic­a knjižnice B. Ogrizović
dugogodišn­ja je voditeljic­a knjižnice B. Ogrizović
 ??  ?? ravnatelji­ca je Umjetničko­g paviljona
ravnatelji­ca je Umjetničko­g paviljona
 ??  ?? bivša je ravnatelji­ca Žar ptice
bivša je ravnatelji­ca Žar ptice
 ??  ?? urednica je časopisa Zagreb moj grad
urednica je časopisa Zagreb moj grad
 ??  ?? legendarna je fotografki­nja
legendarna je fotografki­nja
 ??  ?? majstorica je frizerka
majstorica je frizerka
 ??  ?? profesoric­a je na FER-u
profesoric­a je na FER-u
 ??  ?? povjesniča­rka koja predaje na Učiteljsko­m
povjesniča­rka koja predaje na Učiteljsko­m
 ??  ?? učiteljica je u OŠ D. Cesarića
učiteljica je u OŠ D. Cesarića
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia