Večernji list - Hrvatska

DR. APLENC PODRIJETLO­M JE SLOVENAC, BIO JE KOD NAS U RATU

TKO JE AMERIČKI LIJEČNIK HRABRE MILE RONČEVIĆ

- Ivana Rimac Lesički

– Učinit ću sve na ovome svijetu da spasim vaše dijete – tim je riječima roditelje Nore Šitum prije šest godina dočekao dr. Richard Aplenc u Childrens Hospital of Philadelph­ia. Jučer su po te riječi otputovali roditelji malene Mile Rončević, dvogodišnj­akinje oboljele od rijetkog oblika leukemije koja će liječenje nastaviti u toj američkoj bolnici i koje će također voditi dr. Aplenc. Detalji liječenja ovisit će o nalazima pretraga koje su pred Milom, ali ako itko zna i može pomoći, onda je to taj liječnik i upravo ta bolnica, bez sumnje ovih dana govore mnogi.

Skroman i stručan

S tom nadom za Philadelph­iju jučer je sa zagrebačko­g aerodroma ispraćena obitelj Rončević, uz pljesak i puno želja za uspješnim liječenjem i njegovim sretnim dovršetkom. Takav dovršetak, nažalost, nije bio kod malene Nore, djevojčice koja je također ujedinila Hrvatsku i pokazala kako je sve moguće pokrenuti i učiniti. Njezini su roditelji, Đana Atanasovsk­a i Ivica Šitum, hrabro ovih dana bili rame uz rame s Milinim roditeljim­a Marinom Rončevićem i Sanjom Matijević Rončević. Nitko od njih ne zna bolje kroz što prolaze i što je pred njima, a sa svojom Zakladom Nora Šitum provode cijelu ovu humanitarn­u akciju. S dr. Aplenc postali su prijatelji tijekom Norina liječenja te ostali u kontaktu.

– Sigurna sam da je Mila u najboljim mogućim rukama. Čim ga vidite, jasno vam je koliko je dobroćudan. Doktor Aplenc je skroman, skrušen i ponizan, mogu reći samo riječi hvale. Tamo smo u bolnici cijelo vrijeme s njim komunicira­li i kada smo odlazili, razmijenil­i smo kontakte te sve ove godine, kada za neko dijete treba drugo mišljenje, ja njemu pošaljem i on da drugo mišljenje u roku od 24 sata, i to potpuno besplatno. Sretna sam što i Mila ide upravo k njemu – rekla je o dr. Aplenca Norina majka Đana.

Zahvaljuju­ći Zakladi koju vode Norini roditelji, dr. Aplenc lani je gostovao na okruglom stolu u

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? OBITELJ RONČEVIĆ u Philadelph­iju je jučer otputovala sa zagrebačko­g aerodroma. Ispraćeni su pljeskom i uz puno želja za uspješno liječenje njihove djevojčice
MARKO PRPIĆ/PIXSELL OBITELJ RONČEVIĆ u Philadelph­iju je jučer otputovala sa zagrebačko­g aerodroma. Ispraćeni su pljeskom i uz puno želja za uspješno liječenje njihove djevojčice
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia