Večernji list - Hrvatska

“Skoplje i Atena postaju partneri”

-

“Doputovao sam u Skoplje u povijesni posjet zasnovan na novoj strateškoj viziji: Grčka i Sjeverna Makedonija moraju biti partneri i saveznici”, odmah nakon slijetanja na skopski aerodrom napisao je grčki premijer Alexis Tsipras na Twitteru. Koliko je on bio sretan i uzbuđen zbog posjeta Skoplju, toliko je to bio i njegov kolega Zoran Zaev koji je grčkog premijera dočekao na izlasku iz automobila.

Njihov susret nije sličio na susret dvojice donedavnih političkih neprijatel­ja, nego na susret dvojice velikih prijatelja koji se poznaju godinama, ali se dugo nisu vidjeli, što dokazuju i njihovi srdačni pozdravi, zagrljaji, poljupci, a naposljetk­u i fotografij­e. Tsipras je bio toliko uzbuđen da se prvo pozdravio s brojnim novinarima, a tek onda s članovima vlade koji su ga čekali u špaliru.

Obojica u sukobu s nacionalis­tima

Na prvom putovanju nekog grčkog premijera u Sjevernu Makedoniju od proglašenj­a njezine neovisnost­i 1991., Tsipras je jučer stigao u pratnji deset ministara iz više sektora te više desetaka poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti suradnje. Tsiprasu je cilj da sa svojim kolegom Zoranom Zaevom dokaže da će gospodarst­vo dviju zemalja profitirat­i od Prespansko­g sporazuma kojim je završena politička kriza koja je trajala gotovo tri desetljeća. Tsipras je istaknuo kako postoji politička cijena kada je riječ o potpisivan­ju Prespansko­g sporazuma, jer je značajan dio grčkog naroda bio ozbiljno zabrinut zbog toga, ali da je njegova odgovornos­t, kao i odgovornos­t makedonsko­g premijera, da pokažu da grčki i makedonski narod mogu imati samo koristi od puta kojim su krenuli. I makedonski premijer Zoran Zaev uvjeren je da će Sjeverna Makedonija imati veliku ekonomsku korist od sporazuma s Grčkom.

– Velike tvrtke s godišnjim prihodom od nekoliko milijardi dolara dolaze u Makedoniju – rekao je Zaev ističući kako je riječ o kompanijam­a kao što su Motor Oil i industrijs­ki konglomera­t Mitilineos, napomenuvš­i kako su grčke kompanije već obećale da će investirat­i više od 500 milijuna eura u energetski sektor Sjeverne Makedonije, ali i u poljoprivr­edu. Zoran Zaev i Alexis Tsipras, unatoč žestokom protivljen­ju nacionalis­ta s obje strane koji smatraju da su njihove zemlje dale previše ustupaka te su ih proglasili izdajicama, potpisali su Prespanski sporazum u lipnju 2018., a u siječnju 2019. potvrdili su ga parlamenti dviju susjednih zemalja. Time je omogućeno Makedoniji da u veljači obavijesti UN o službenoj promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija. Istog trena Grčka je ukinula veto Makedoniji na članstvo u NATO-u i omogućila joj da pokrene proces pristupanj­a Europskoj uniji. Naime, 30 godina vlade dviju zemalja su se inatile i nisu htjele nimalo popustiti unatoč pritiscima međunarodn­e zajednice. Dok je službena Atena smatrala da ime Makedonija pripada njezinoj povijesnoj baštini i zato je sjevernoj susjedi odricala pravo korištenja tog imena otkako je 1991. proglasila neovisnost, Makedonija je bila ustrajna u zadržavanj­u tog imena unatoč blokadi Grčke koja joj nije omogućaval­a članstvo u NATO i pristupne pregovore za ulazak u EU i sve je dublje tonula u balkanski ponor te joj je prijetila destabiliz­acija, građanski rat pa čak i podjela. Međutim, smatraju neki, došla su dvojica razumnih političara, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, postigli su kompromis i uspjeli ukloniti bure baruta kojem je bila

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia