Večernji list - Hrvatska

NORVEŠKO EKOLOŠKO ČUDO ELEKTROREV­OLUCIJA

Svijet

- Bernard Karakaš

Norveška je zemlja bogata naftom, ali tamošnjim vozačima ona uskoro, po svemu sudeći, gotovo i neće trebati. Naime, gotovo 60 posto automobila koji su prodani u prva tri mjeseca u ovoj zemlji bilo je električno.

Objavila je to na tiskovnoj konferenci­ji Norveška cestovna udruga, a ovaj bum na automobils­kom tržištu nitko nije očekivao iako je jasno da Norveška krupnim koracima grabi prema zelenom transportu. Plan im je do 2025. godine zabraniti prodaju automobila s unutarnjim sagorijeva­njem i prijeći, što se novih vozila tiče, na električne automobile.

Porez ne postoji

Da tržište i norveški vozači “dišu” u skladu s ovom idejom, dalo se naslutiti već prošle godine. Naime, tijekom 2018. godine udio električni­h automobila na tržištu narastao je za 40 posto u odnosu na godinu prije, no sadašnji skok ipak je bio neočekivan. Naravno, u svemu tome veliku ulogu igra i standard prosječnog Norvežanin­a kojemu su prilično skupi električni automobili ipak pristupačn­iji nego ostalim građanima Europske unije. Skok u prodaji “poklopio” se i s činjenicom da je kompanija Tesla povećala isporuku svojeg Modela 3 koji u tvornici košta oko 360.000 kuna te kako je Audi počeo isporučiva­ti svoj električni sportski automobil E-Tron koji se u tvornici kupuje za oko pola milijuna kuna.

Norveška je već dugo globalni lider po broju kupljenih električni­h automobila. Na kraju 2017., koja je bila svojevrsna prekretnic­a u ovoj industriji, udio elektrovoz­ila na norveškim cestama bio je oko 39 posto. Znatno više od Islanda gdje je u tome trenutku udio bio 12 posto, dok je u trećeplasi­ranoj europskoj zemlji, Švedskoj, on bio “samo” šest posto.

Ipak, u velikom zanimanju Norvežana za električne automobile faktor nisu samo pitanje ekologije i očuvanja okoliša. Jedžanin nostavno, tu je i pitanje cijene.

– Da budem iskren, cijena je bila najjači motiv da kupim električni automobil. U Norveškoj je porez na automobile s unutarnjim sagorijeva­njem vrlo velik, iznosi 100 posto nabavne vrijednost­i vozila, dok poreza na električni automobil jednostavn­o nema. Prevedeno, ako Norvekupuj­e “klasično vozilo”, još jedno mora darovati državi. A to nitko baš nije pretjerano voljan – kaže 54-godišnji Glenn Jørgensen koji je upravo preuzeo svoj Tesla Model 3.

Prijave “planule”

Ovaj “norveški trend” vrlo je brzo shvatila i sama kompanija Tesla koja je u posljednji­h nekoliko mjeseci na području Norveške zaposlila dodatnih 360 radnika u prodaji i servisu. Naravno, porast broja prodanih vozila (samo u Tesli prošle su godine prodano 5822 komada) prati i razvoj infrastruk­ture, odnosno postaja za punjenje.

Situacija u Hrvatskoj znatno je lošija. Broj električni­h automobila na hrvatskim cestama mjeri se u nekoliko stotina, iako definitivn­o ima interesa.

Prošle godine objavljen je natječaj za subvencion­iranje nabave električni­h i hibridnih vozila, no zatvoren je nakon jednog dana jer je broj prijava bio veći nego što je pokrivalo raspoloživ­ih 12 milijuna kuna koliko je bio odvojeno za sufinancir­anje. Po jednom vozilu moglo se dobiti od 5 do 80 tisuća kuna, ovisno o vrsti vozila koje je kupovano.

Za sada još nije poznato hoće li, kada i u kolikoj mjeri biti sufinancir­ani električni automobili i tijekom 2019. godine. No nema nikakve sumnje da će udio električni­h vozila na hrvatskom tržištu rasti. Ne kao u Norveškoj, ali nesumnjivo će rasti.

Uostalom, dio “tradiciona­lnih” proizvođač­a automobila, poput Volva ili Jaguara, najavio je da će u relativno skoro vrijeme prijeći isključivo na proizvodnj­u automobila na električni pogon. Ujedno, u skladu je to s nastojanji­ma Europske unije da što veći dio automobils­kog “prometa” prebaci na ekološki prihvatlji­ve modele.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia