Večernji list - Hrvatska

Aramco posluje bolje od Applea i Alphabeta zajedno

- Dino Brumec

Kako izgleda najprofita­bilnija tvrtka na svijetu? Saudijski naftni gigant Aramco objavio je jučer rezultate poslovanja koji su izazvali šok. U 2018. je ova tvrtka u državnom vlasništvu profitiral­a za čak 111,1 milijardi dolara. Za usporedbu, druga najprofita­bilnija tvrtka na svijetu američki je Apple koji je zabilježio gotovo upola manji profit, “tek” 59,5 milijardi. Aramco, što je kratica za Arapsku američku naftnu kompaniju, nacionaliz­iran je 1979. i ima oko 65 tisuća zaposlenih. Danas zbog vrlo velikih naftnih nalazišta u Saudijskoj Arabiji, proizvodi oko deset posto sirove nafte u svijetu.

To i jest glavni razlog odličnih rezultata ove kompanije, koja zbog velikih naftnih polja koje ima u vlasništvu ima niže troškove proizvodnj­e. Ipak, da ova saudijska tvrtka ipak posluje neuobičaje­no dobro, svjedoči i to što kompanije iz drugih zemalja, koje se bave naftnim biznisom, ipak posluju s manjim uspjehom. Američki Exxon Mobil 2018., zabilježio je profit od 24 milijarde, a nizozemsko-britanski Royal Dutch Shell 21 milijardu dolara. Za usporedbu, Alphabet, vlasnik Googlea, ima profit od 30 milijardi.

No, poslovanje Aramca ipak je ograničeno potezima i odlukama saudijske vlade, kao i kretanjima cijena nafte na svjetskom tržištu. Prije tri godine profit Aramca, zbog niskih cijena nafte, bio je tek 13,3 milijarde dolara. Zbog toga joj kreditne agencije vjeruju manje od njenih suparnika na Zapadu pa joj je agencija Moody’s dala rejting A1, što je niže od Exxona ili Shella. David G. Staples, jedan od direktora agen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia