Večernji list - Hrvatska

Folkloraši iz Odranskog Obreža prvaci Hrvatske

- Ana Tenžera

Kad ste zadnji put sreli tinejdžera koji se bavi folklorom? No KUD “Sveta Ana” iz Odranskog Obreža ruši sve predrasude. Članovi su stari od 5 do 75 godina, a većinu čine upravo srednjoško­lci i brucoši. Tako je 18 mladih plesača u pratnji tamburaša iz Svete Ane osvojilo prvo mjesto u državi na natjecanju u organizaci­ji FOKA-e (Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja) – točnije njihova koreografi­ja „Nek’ se znade s Korduna da smo“mladog Hrvoja Vlašeca. Zaplesali su u HNK Split i pomeli konkurenci­ju. Voditelj KUD-a Eduard Ban kaže kako su znali da će biti pri vrhu.

– Hrvoje se odlučio na kordunsku koreografi­ju, to je kreativna priča koja shodno zakonima scenske umjetnosti – mora imati estetiku, kvalitetu harmonije – to je kompleksna tvorevina s muzikom, plesom i pjevanjem – objašnjava voditelj kojeg ne iznenađuju mladi ljudi koji se žele baviti folklorom. Dapače, nije mu jasno zašto se više njih ne bavi ovim načinom očuvanja tradicije.

– Privlači ih i što putujemo te, naravno, interakcij­a sa suprotnim spolom – zaključuje E. Ban.

Tajnica KUD-a Marina Kocijan također ističe putovanja;

– Rađaju se divna nova prijateljs­tva, to su prekrasne priče. Gostovali smo Češkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, bili smo domaćini… U talijansko­m Castelraim­ondu održali smo četiri koncerta – kaže Kocijan čiji su kći i sin također članovi KUD-a.

Nisu jedina obitelj u Svetoj Ani. Od početka tamo je blagajnica Sanja Brozović koja kaže kako se njezina kći Kristina odmalena bavila suvremenim, no kad se KUD pojavio, prebacila se na tradiciona­lne plesove. Suprug je tehnička podrška – vozi ih te obavlja sve manje poslove oko KUD-a kako bi se njegove cure posvetile folkloru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia