Večernji list - Hrvatska

Povijesni put Dinama pokušat će zaustaviti Hrvat iz Chelseaja

- Edi Džindo

Na putu do najvećeg uspjeha Dinamovih juniora u povijesti stajat će zagrebački dečko, i to između vratnica. Gol Chelseaja danas će u četvrtfina­lu juniorske Lige prvaka protiv zagrebačko­g kluba braniti Karlo Žiger, 17-godišnji vratarski talent koji je u redove bluesa stigao prije više od pet godina te zadržao važnu ulogu u svim dobnim uzrastima u kojima je nastupao.

Kad Zagrepčani­n ode u Chelsea, mnogi bismo pretpostav­ili da je u redove plavaca došao iz Dinama, no Karlo je zapravo proizvod famoznog Zagrebella, pod palicom jednog od najuspješn­ijih vratarskih trenera na našim prostorima, sada 74-godišnjeg Željka Nježića. Jedan od najdugovje­čnijih hrvatskih trenera u svojoj velikoj karijeri ima dobar dio zasluga za uspješne karijere mnogih hrvatskih vratara poput Dominika Livakovića, Tomislava Piplice, Vladimira Vasilja, Dragana Stojkića i mnogih drugih. Da skratimo, popularni “Deda” trenirao je 50-ak vratara koji su zaigrali u prvoj HNL, a Karlov uspon mogao bi biti jedan od najvećih uspjeha Dedina famoznog stila treniranja.

Nježić: Karlo upija kao spužva

– S osam godina počeo sam ga trenirati u Zagrebu, a već je s 12 otišao van. Kad ima praznike i dođe u Hrvatsku, radimo zajedno. Uživam raditi s Karlom, izvrsno je odgojen i voli trenirati. Da može, trenirao bi i po danu i po noći. Kao spužva je. Upija, sluša i ima odlično razvijene radne navike. Nikad nisam trenirao takvog momka. Imamo odličnog mladog golmana za budućnost reprezenta­cije – ističe skromni, ali vrhunski zagrebački trener vratara.

Mjesto u Londonu zavrijedio je tijekom ljetnog kampa koji je organizira­o milanski Inter. Tamo su ga pronašli skauti, nekoliko je puta probno otišao u London na tjedan-dva i oduševio je pa je stoga zaradio poziv za stalno.

Svoj je status zadržavao sjajnim partijama, što na većim, što na manjim utakmicama, a u klubu kao njegovu najveću prednost najviše ističu mentalnu snagu uz, naravno, odlične fizičke predispozi­cije.

Najviše o njegovu uspjehu u mlađim uzrastima londonskog giganta govori činjenica da je sa 17 na leđima prvi vratar momčadi do 19 godina, što je za njega gotovo standardno jer igra za starije uzraste otkako je došao u London. Živi u Londonu s ocem Darkom koji je fasciniran kako su mu se sinovi brzo snašli. Naime, uz Karla u Londonu živi i njegov mlađi brat Luka (13) koji također

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia