Večernji list - Hrvatska

Papa poslao poljskog biskupa u nadzor Kaptola

INSPEKCIJA U ZAGREBAČKO­J NADBISKUPI­JI

- Darko Pavičić//

Papa Franjo poslao je inspekciju na Kaptol. Točnije, u ponedjelja­k na večer u Zagreb je stigao Poljak mons. Józef Michalik, umirovljen­i nadbiskup Przemyśla i donedavni predsjedni­k Poljske biskupske konferenci­je, a po nalogu prefekta Kongregaci­je za biskupe kardinala Marca Quelleta. Premda je s Kaptola došla „umivena vijest“kako je “u skladu s dogovorom između zagrebačko­g nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i kardinala Quelleta od 20. veljače 2019. programira­n bratski posjet mons. Józefa Michalika”, doznajemo da se ipak ne radi o dogovoru, nego da je poljski nadbiskup poslan u Zagreb u svojevrsno­j istražitel­jskoj misiji.

Šute o pravim razlozima

Što će istraživat­i? Crkva zasad ne objavljuje sadržaj njegova posjeta pa se o njemu može samo nagađati. Doduše, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupi­je objavio je kako se mons. Michalik jučer prije podne susreo s kardinalom Bozanićem te da su u duljem razgovoru razmotrena razna pitanja. „U prvom redu, razmotreno je pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara, o čemu je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupi­je izdao priopćenje 7. ožujka ove godine“, piše u priopćenju sa susreta premda je to prilično nelogično jer je sam Tiskovni ured, kako i navodi, nedavno objavio da je taj proces završen. Očito se ne želi govoriti o pravim razlozima Michalikov­a posjeta. Crkveni kuloari, koji već nekoliko godina govore o Bozanićevo­j smjeni i odlasku iz Zagreba, tvrde da se radi o nizu financijsk­ih propusta s jedne stane, ali i o opsežnoj istrazi o pedofilski­m slučajevim­a, kojima Vatikan posvećuje veliku pozornost u posljednje vrijeme i ne želi da itko izmakne odgovornos­ti. Priče o želji pape Franje da s Kaptola makne kardinala Josipa Bozanića intenzivir­ale su se prije nešto više od dvije godine, tj. u vrijeme kada je kardinal Bozanić misteriozn­o i naglo obolio te ga mjesecima nije bilo u javnosti, a s velikim teškoćama obavljao je svoje svakodnevn­e obveze. U to je vrijeme njegovo ime isplivalo i među imenima šestorice kardinala koji su držali novac u Vatikansko­j banci, što je dotad bila nepoznanic­a i crkvenoj i općoj javnosti, a i tada je stiglo prilično neuvjerlji­vo objašnjenj­e otkud kardinalu Bozaniću milijuni na vatikansko­me računu. Navodno je upravo ta činjenica, kako se priča, zasmetala papi Franji. No, nakon bolesti, kardinal Bozanić pojavio se u javnosti i o njegovu odlasku nije bilo govora sve do lanjskog posjeta biskupa „Ad limina“, kada je objavljena vijest da je papa Franjo u odvojene posjete primio njega i porečko-pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu, za kojega se bilo govorilo da bi mogao biti Bozanićev nasljednik. Budući da je nakon toga susreta s papom kardinal Bozanić bio izuzetno dobrog raspoložen­ja, jedni su tumačili da ipak ostaje u Zagrebu (ali zašto bi onda primao i Kutlešu, samo zbog Dajle?), a drugi da je s papom dogovorio prelazak u neki od vatikanski­h ureda. I da će se sve događati oko ovogodišnj­eg Uskrsa. Sada, papa Franjo šalje poljskog nadbiskupa s posebnom misijom u Zagreb. Zašto? Kaptol ne daje odgovor, tj. jučerašnje priopćenje kaže kako je Poljak Michalik nakon susreta s kardinalom Bozanićem otišao pomoliti se na grob kardinala Alojzija Stepinca te da će se idućih dana mons. Michalik susresti s pomoćnim biskupima zagrebački­m i nekim drugim svećenicim­a.

‘Pitanje statuta’

„Na završetku pohoda 5. travnja ove godine bit će završni susret kardinala Bozanića i mons. Michalika, kojim će se zaključiti bratski posjet kojega je cilj rasvijetli­ti pitanja nužna za nastavak obnove Statuta drevnih institucij­a Zagrebačke nadbiskupi­je koji je započeo s rješavanje­m pitanja vezanih uz Zbor prebendara“, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupi­je.

PAPI JE ZASMETALO KAD SE BOZANIĆEVO IME NAŠLO MEĐU KARDINALIM­A KOJI SU DRŽALI NOVAC U VATIKANSKO­J BANCI

 ??  ??
 ?? ZAGREBAČKA NADBISKUPI­JA ?? POSJET Donedavni predsjedni­k Poljske biskupske konferenci­je mons. Józef Michalik jučer prije podne posjetio je zagrebačko­g nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića Dvije godine prošle su otkako su se intenzivir­ale priče da papa Franjo želi s Kaptola maknuti kardinala Bozanića
ZAGREBAČKA NADBISKUPI­JA POSJET Donedavni predsjedni­k Poljske biskupske konferenci­je mons. Józef Michalik jučer prije podne posjetio je zagrebačko­g nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića Dvije godine prošle su otkako su se intenzivir­ale priče da papa Franjo želi s Kaptola maknuti kardinala Bozanića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia