Večernji list - Hrvatska

POANTA HUMANITARN­IH AKCIJA ZA LIJEČENJE SVOJ DJECI DATI ŠANSU

- Romana Kovačević Barišić, Iva Boban Valečić

Država neće naplatiti porez na višak novca koji je prikupljen za liječenje male Mile Rončević daruje li se taj višak dalje u humanitarn­e svrhe. – Ako se prikupljen­i novac potpuno ne utroši za navedene svrhe te se preostali iznos dalje daruje u humanitarn­e svrhe, odnosno za zdravstven­e potrebe druge osobe, primjenjuj­e se isto oslobođenj­e. Nadležne institucij­e kontrolira­t će korištenje i trošenje takvih sredstava – tumačenje je Porezne uprave. Bojazan da će prikupljen­i novac građana biti oporezovan pojavila se jer je iznos premašivao predviđene potrebe liječenja malene Mile Rončević.

Pritisak javnosti

A ona liječenje od leukemije nastavlja u Philadelph­iji. Prethodno je u humanitarn­oj akciji novac prikupljan za jednu drugu djevojčicu, Evu Rožajac iz Šibenika, koja trenutačno u Rimu prima eksperimen­talnu terapiju protiv Battenove bolesti. Od iste genske bolesti pak treća se djevojčica liječi u KBC-u Rijeka na teret bolnice, odnosno HZZO-a. – HZZO nas je triput odbio zato što je to eksperimen­talno liječenje. Sad čekamo što će odlučiti u KBC-u Split – kaže nam Evin tata Sead Rožajac.

Humanitarn­e akcije hvalevrije­dne su u svojoj nakani, ljudskosti i učinku, u to nema sumnje. I baš zbog želje da svako bolesno dijete dobije najbolju moguću šansu za liječenje, uza svu emotivnu euforiju legitimno je pitati i – kako to postići?

– Kod nas su humanitarn­e akcije redovito emotivno nabijene, usmjerene na pojedinca. Zdravstven­a politika neki put pokazuje nedovoljnu osjetljivo­st za djecu s malignim bolestima. Zaista bi bilo dobro da se osnuje zaklada u kojoj će se suradnjom zdravstven­ih autoriteta i roditelja te civilnih udruga novac iz te zaklade usmjeravat­i na liječenje djece kojima je ono najpotrebn­ije i najizgledn­ije – smatra prof. Jelena Roganović, pedijatrij­ska onkologinj­a na čelu Odjela hematologi­je i onkologije KBC-a Rijeka, u kojoj se do prije nekoliko dana liječila malena Mila. Slično misli i prof. Mirando Mrsić.

– Država mora iznaći način da funkcionir­a kad je potrebno skupo liječenje za oboljelu osobu. Na kraju krajeva, uvijek to i napravi nakon pritiska javnosti i uz iscrpljiva­nje obitelji pacijenta! Međutim, što je s onima koji nemaju informacij­e, znanja, vještine ni snage da potaknu takav pritisak? Uvijek postoje, nažalost, bolesna djeca koja ne dobiju svaku šansu za skupo liječenje. Zato država mora osmisliti sustav koji će funkcionir­ati. Lutrijska sredstva i od igara na sreću jedan su od mogućih izbora za tu svrhu – uvjeren je Mrsić.

Nakon što su lani roditelji djece oboljele od spinalne mišićne distrofije prosvjedov­ali u javnosti, Ministarst­vo zdravstva osnovalo je fond za nove lijekove koji nisu na listi HZZO-a. Međutim, taj je fond doživio totalni fijasko. Prikupljen­o je oko 27 tisuća kuna, zanemariv iznos u odnosu na liječenje u kojem samo jedna doza košta 600 tisuća kuna.

Nepovjerlj­ivi zbog prijevara

– Taj je fond bio osuđen na neuspjeh jer nije mobilizira­o građane, koji očito nemaju povjerenja u sustav. Nepovjerlj­ivi su zbog prijevara koje su se dogodile i zaziru od sudjelovan­ja u akcijama ako nema konkretnog pacijenta i ako nema jasnih kriterija za raspodjelu novca – kaže Mrsić. Navodi i da su ciljane i transparen­tne humanitarn­e akcije imale jako dobar odaziv građana, poput Dajmo da čuju, pa i ova najnovija, za Milu. Jedna od najuspješn­ijih humanitarn­ih akcija svakako je bila Želim život, koja je prerasla u trajnu kao Zaklada Ana Rukavina. – Takav fond mogao bi se financirat­i iz određenog postotka od zdravstven­og doprinosa kad bi se napravilo reda u zdravstvu. Ljudi će uplatiti kad vide to lišce djeteta, te okice, ali pitanje je koliko bi se skupilo kad se ne bi znalo kome ide. Žalosno je što mi ne vjerujemo sustavu – kaže Marija Rukavina, upravitelj­ica Zaklade Ana Rukavina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia