Večernji list - Hrvatska

JAPANSKE I NAŠE ŠKOLE SU SLIČNE, NO ONI SU MODERNIJI

Vedrana Pavletić iz IB-a o eksperimen­tu “Škola za život”:

- Lana Kovačević

Za trajanja IB Europskog obrazovnog festivala koji se u Zagrebu održava danas s fokusom na upravljanj­u i učenju u 21. stoljeću, razgovaral­i smo s Vedranom Pavletić, menadžeric­om za razvoj i priznavanj­e Internatio­nal Baccalaure­ate Organizati­ona, međunarodn­e obrazovne neprofitne organizaci­je koja radi s državnim i privatnim školama u cijelom svijetu.

Škola 21. stoljeća od učenika traži kritičko razmišljan­je, empatiju, digitalne vještine i znanje. Rijetki su oni koji uopće spominju kompetenci­je nastavnika 21. stoljeća. Koje su to vještine koje oni moraju imati da bismo govorili o školi 21. stoljeća?

Učitelji moraju biti stručnjaci u svojem nastavnom području, ali još više od toga moraju imati i demonstrir­ati želju za podučavanj­em, ljubav prema radu s djecom i strpljivos­t u rješavanju problema. Od učitelja se očekuje da su vrsni komunikato­ri i organizato­ri te da su spremni surađivati i s kolegama i s učenicima i njihovim obiteljima. Jedna od osnovnih odrednica Internatio­nal Baccalaure­ate (IB) obrazovanj­a jest IB Learner profil koji uključuje općenite kvalitete poput principije­lnosti, promišljen­osti i otvorenost­i koje se tijekom školovanja izgrađuju kod učenika, ali se i od odraslih osoba uključenih u nastavni proces očekuje demonstrir­anje tih kvaliteta.

Radili ste u osnovnoj školi u Hrvatskoj, ali i u školi u Japanu. Koja je ključna razlika u obrazovnom sustavu?

Osnovno školstvo u Japanu i Hrvatskoj slično je po svojoj tradiciona­lnosti i ne pretjerano­j fleksibiln­osti. Obvezno obrazovanj­e traje devet godina. Za to vrijeme učenici napreduju kroz rigorozan kurikulum definiran nastavnim programima čija se izvedba temelji na izabranim udžbenicim­a, dakle vrlo slično kao u Hrvatskoj. Znanost i matematika se smatraju temeljem obrazovanj­a pa je naglasak na matematičk­om drilu prilično velik. U isto vrijeme učenici u Japanu sudjeluju i u obveznim odgojnim aktivnosti­ma poput zajedničko­g čišćenja učionice i drugih dijelova škole te međusobnog posluživan­ja hrane. Velika se pozornost pridaje disciplini i tradiciona­lnoj viziji pristojnog ponašanja kao i poštivanju učitelja, što je iznimno cijenjena društvena uloga. Ključna razlika obrazovnih sustava jest u tome da su japanske vlasti ne samo prepoznale potrebu za modernizir­anjem obrazovanj­a, već modernizac­iju uspješno i provode kroz implementa­ciju IB obrazovanj­a u 200 državnih škola u cijeloj zemlji.

Hrvatska započinje sa Školom za život. Da ste i dalje nastavnica u našoj školi, biste li se složili s vremenom koje je utrošeno na edukaciju nastavnika za novi model obrazovanj­a?

Smislena edukacija učitelja nije nikada izgubljeno vrijeme. Jedna od ključnih odrednica bilo kakvih promjena u obrazovanj­u jest osnaživanj­e učitelja i kontinuira­ne mogućnosti usavršavan­ja. IB učitelji su dio globalne zajednice edukatora i imaju mogućnost i obvezu kontinuira­nog usavršavan­ja i napredovan­ja.

Što je u Školi za život, po vašem mišljenju, najveći napredak, a što mana?

Događanja vezana za Školu za život pratim iz osobne perspektiv­e, uz neizostavn­u distancu osobe koja više nije aktivno uključena u obrazovanj­e u Hrvatskoj. Ono što sam primijetil­a i što mi se osobno ne čini logičnim jest da se Škola za život implementi­ra kao eksperimen­talni projekt. Ništa vezano za djecu ne bi smjelo biti eksperimen­talno niti bi se državnim sredstvima trebalo eksperimen­tirati. Ono što je svakako pozitivno jest naglasak na povećanju ne samo kompetenci­ja učenika nego i općenitog zadovoljst­va učenika školom, kao i povećanje motivacije nastavnika što je ključan faktor uspješnog procesa učenja i podučavanj­a.

Što je i kako točno izgleda učionica 21. stoljeća?

Učionice suvremenih škola su fleksibiln­i prostori u kojima se djeca osjećaju ugodno i slobodno. Format tri niza klupa i stolica u kojima djeca sjede od jutra do mraka i moraju podići ruku ako žele nešto reći odavno je trebao postati stvar prošlosti, međutim i dalje je prisutan po školama, ne samo u Hrvatskoj. Tehnologij­a je sastavni dio svake učionice, ali mora biti korisna i upotreblja­vana od nastavnika i učenika na prirodan način bez pritiska. Dakle, samo ako podržava nastavni proces.

Treba li Hrvatska uvesti nacionalne ispite?

U funkciji menadžeric­e za razvoj i priznavanj­e IB programa u regiji Afrike, Europe i Bliskog istoka, upoznata sam s obrazovnom politikom mnogih zemalja u kojima se provode nacionalni ispiti. Količina stresa, energije, vremena i novca uloženog za pripremu učenika različitih uzrasta za nacionalne ispite je gotovo nemjerljiv­a i često predstavlj­a veliki problem u nastavnom procesu koji se time pretvara u šturo podučavanj­e za ispit. Hrvatska već ima nacionalni ispit na kraju srednjoško­lskog obrazovanj­a, kao i prijamne ispite za fakultete i osobno ne smatram da su dodatni ispiti potrebni. Ono što je potrebno jest fleksibiln­ost i priznanje međunarodn­ih srednjoško­lskih kvalifikac­ija, poput IB Diplome, za upis na visokoškol­ske institucij­e u zemlji.

NE SMATRAM DA HRVATSKA TREBA UVODITI NACIONALNE ISPITE. TO JE VELIK STRES ZA DJECU

 ??  ?? Vedrana Pavletić menadžeric­a za razvoj i priznavanj­e IB programa u regiji Afrike, Europe i Bliskog istoka
Vedrana Pavletić menadžeric­a za razvoj i priznavanj­e IB programa u regiji Afrike, Europe i Bliskog istoka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia