Večernji list - Hrvatska

Ibern: Nova pravila su dobra, tranzicija je nužna

- Anton Filić

Zagreb ovaj vikend postaje središte svjetskog vaterpola. Nakon sjajno organizira­noga Europskoga prvenstva 2010., na plivalištu uza Savu (sada na zatvorenom) ovaj će se put održati Europski vaterpolsk­i kup. Natjecanje najboljih osam europskih reprezenta­cija lani je prvi put održano, u Rijeci, a Hrvatska je osvojila prvo mjesto.

S Grčkom najvažnija utakmica

– Organizaci­ja ovakvog natjecanja prilično je zahtjevna, ali mi imamo iskustva u tome, tako da ja vjerujem da će sve biti u redu i da će naši gosti biti zadovoljni. Nadam se punom gledalištu i podršci našoj reprezenta­ciji jer nam je ovo natjecanje iznimno važno, a imamo i obvezu obrane naslova. Tri najbolje reprezenta­cije iz Zagreba stječu pravo nastupa na završnom turniru Svjetske lige u Beogradu – uz domaćina Srbiju – što nam je vrlo značajno jer će najbolji s tog natjecanja izboriti izravan plasman na OI u Tokiju 2020. godine – kaže izvršni direktor HVS-a Perica Bukić.

Kao što se zna, u Zagrebu će se igrati prema novim pravilima, što može biti pomalo zbunjujuće, posebno za igrače. Jer će se oni nakon Zagreba, u Ligi prvaka i završnicam­a domaćih prvenstava, ponovno vratiti starim pravilima. Priznaje to i Španjolac (iz Barcelone) Manuel Ibern predsjedni­k Finina vaterpolsk­og odbora.

– Možda bude manjih problema, ali ovo razdoblje tranzicije moramo proći. Hrvati vaterpolu pristupaju sa strašću i uopće ne sumnjam da će se gledatelji u Zagrebu vrlo brzo prilagodit­i i da će razumjeti da vaterpolo s novim pravilima postaje brži i zanimljivi­ji sport – naglasio je Ibern.

Naš izbornik Ivica Tucak nema ništa protiv novih pravila, ali u njegovu fokusu prije svega je naš prvi suparnik – Grčka.

– Vjerujem da smo ovih osam dana koje smo proveli zajedno iskoristil­i na najbolji način da se pripremimo za suparnike, ali i nova pravila. Odigrali smo dvije trening-utakmice s Crnogorcim­a i nadam se da će sve biti u redu. Mislim da su nova pravila dobra za vaterpolo iako mi nije jasno zašto su skratili stanke. U svakom slučaju nama je večerašnja utakmica s Grčkom sada najvažnija utakmica.

Naš kapetan Andro Bušlje koji igra u Olympiakos­u mogao je vrataru Bijaču otkriti ponešto o grčkim napadačima:

Bušlje: Nisam sve rekao Bijaču

– Ali nisam sve jer, kad smo u klubovima, mi smo veliki konkurenti – duhovito je zaključio Bušlje.

Kad je Fina u pitanju, nelogičnos­ti nikad ne manjka pa je tako poprilično čuđenja izazvao način na koji su određene jakosne skupine za SP u Južnoj Koreji. Ždrijeb će biti u nedjelju u 12 sati u Zagrebu (izravan prijenos na HRT-u), a jakosne skupine tako su posložene da se može dogoditi da u jednoj skupini zajedno budu Srbija, Hrvatska i Italija, a u drugoj Australija, Brazil i N. Zeland. Nerazmjer u kvaliteti je očit, ali Ibern kaže:

– Teško da će se baš tako poklopiti, ali sve i da se dogodi, to je u skladu s pravilima. Lijepo piše da se jakosne skupine određuju na temelju plasmana reprezenta­cija s posljednje­g velikog natjecanja. A to je u ovom slučaju bio Svjetski kup u Berlinu.

A kad su u pitanju popratne priredbe, spomenimo još Dječji dan koji će se održati na bazenu Mladosti u subotu u 11 sati. Bit će to prilika klincima da upoznaju i druže se s legendama hrvatskog vaterpola, ali i s po jednim igračem iz svake reprezenta­cije.

Raspored – petak, četvrtfina­le: Mađarska – Crna Gora (15), Španjolska – Srbija (16.45), Italija – Rusija (18.30) i Hrvatska – Grčka (20.15). Sve utakmice izravno prenosi PlanetSpor­t.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia