Večernji list - Hrvatska

Suđenje može pratiti pod određenim uvjetima, a možda će zatražiti prekid kazne

- Ivana Jakelić

Kakvo je zdravstven­o stanje bivšeg premijera Ive Sanadera te hoće li njegovi problemi sa zdravljem biti razlog za eventualni prekid kazne, pitanje je koje se u javnosti počelo postavljat­i nakon što je on ponovno završio u Remetincu. Zdravlje bivšeg premijera, baš tijekom suđenja za aferu Planinska, bilo je razlog brojnim odgodama. Sanader je tako imao problema sa srcem, tlakom i šećerom, u nekoliko navrata bio je zaprimljen u bolnicu, a jednom je išao i na operaciju, nakon koje se dulje vrijeme oporavljao.

Medicinski ga vještačili

Je li Sanader zdravstven­o sposoban pratiti suđenje, pitanje je koje je njegova obrana postavila i na početku ponovljeno­g suđenja za Ina – MOL. Tvrdili su da on ima ozbiljnih problema sa zdravljem te da zbog toga ne može satima sjediti u sudnici. Njihovim tvrdnjama medicinski je vještak dijelom dao za pravo pa je u veljači ove godine ustanovlje­no da Sanader može pratiti rasprave, ali pod određenim uvjetima. Prema stavu vještaka, Sanader može dolaziti na sud dva puta tjedno te sudjelovat­i u raspravama ne dulje od tri sata. Na raspravi može biti sat i pol, s pauzom od 30 minuta. S obzirom na takav stav vještaka, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Sanaderovo zdravlje biti argument njegovoj obrani za traženje eventualno­g prekida kazne. Naime, nakon što je ušao u Remetinec, Sanader će morati proći kroz Centar za psihosocij­alnu dijagnosti­ku. Tamo će biti pregledan kako bi se ustanovilo kakvih sve problema sa zdravljem ima. Sukladno tome što se utvrdi, prema njemu će se dalje postupati. Kao i svi ostali pritvoreni­ci i zatvorenic­i, Sanader ima pravo na liječničku skrb iza rešetaka, a zatvorski sustav ima i Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS). Tamo je Sanader već jedno vrijeme boravio, malo nakon izručenja iz Austrije u Hrvatsku. Pravilo je da, ako BOLS ne može pružiti adekvatnu skrb, zatvorenik se prebacuje u neku od civilnih bolnica. U Sanaderovo­m slučaju to bi vjerojatno bilo KBC Rebro budući da je na Rebro bio prevezen i tijekom ranijeg boravka u Remetincu.

Nisu opremljeni

Teško zdravstven­o stanje nekog zatvorenik­a mogući je razlog za prekid kazne, a ta se odluka donosi temeljem medicinske dokumentac­ije. Osoba koja dobije prekid kazne, trebala bi ga iskoristit­i za liječenje, prije povratka na izdržavanj­e kazne. To nisu tako rijetke situacije, jer zatvorski sustav nije opremljen za liječenje teških bolesnika, pogotovo onih kojima su propisane neke specifične terapije. Iako to spada u humani tretman zatvorenik­a i prava koja im pripadaju, javnost u pravilu na to ne gleda blagonaklo­no. Pogotovo ako se radi o poznatim osobama ili zatvorenic­ima koji su osuđeni za teške zločine. Svojevreme­no su prijepori nastali zbog izvanzatvo­rskog liječenja Tomislava Merčepa, osuđenog na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina. Poput Sanadera, i on je suđenje mogao pratiti uz određena vremenska ograničenj­a i pauze. Nakon što je otišao na odsluženje kazne, doznalo se da je iz zatvora pušten na prekid kazne radi rehabilita­cije u toplicama, što nije baš najbolje primljeno.

Kako će se stvari razvijati sa Sanaderovi­m zdravljem, tek treba vidjeti, a on se u međuvremen­a ponovno navikava na život iza rešetaka. Kada je prije bio u Remetincu, imao je poseban tretman zbog sigurnosni­h razloga. U ćeliji je uglavnom bio sam, pa je moguće da i sada budu primijenje­na ista pravila. Uprava za zatvorski sustav idućih tjedana treba odlučiti i hoće li Sanader kaznu radi praktičnos­ti izdržavati u Remetincu ili će biti prebačen u neke od kaznionica kao što su Lepoglava ili Glina.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia