Večernji list - Hrvatska

Prioritet je digitalni nastavnik

mijenja pravila. Svaki prvašić ipak neće dobiti tablet, na njima će raditi u školi s učiteljima, a sada u Ministarst­vu poručuju: “Trebaju razvijati finu grafomotor­iku!”

- Lana Kovačević Generacija svih prvašića na koje se odnosi Škola za život od jeseni u razredu će imati maksimalno pet tableta

Nešto više od četiri mjeseca nakon što je “Škola za život” zaživjela u svojoj frontalnoj primjeni, ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak odlučila ju je promovirat­i u drugačijem svjetlu. Tako naglasak “Škole za život” više nije na informatic­i, tabletima i računalima, već na razvoju grafomotor­ike. Barem što se učenika razredne nastave tiče.

Ono što su brojni stručnjaci upozoraval­i ministricu obrazovanj­a u posljednji­h godinu dana, a ona ta upozorenja ignorirala poručujući da moramo držati korak s četvrtom industrijs­kom revolucijo­m, sada je odlučila prihvatiti.

Podsjetimo, u eksperimen­talnoj primjeni Škole za život učenicima prvih razreda osnovnih škola kupljeni su tableti, a kako je jučer kazala Divjak, nakon evaluacije eksperimen­ta, odlučili su broj tableta, barem u razrednoj nastavi, ograničiti. Drugim riječima, generacija svih prvašića na koje se odnosi Škola za život od jeseni će u razredu imati maksimalno pet tableta koje će koristiti u grupi, i to po odluci učitelja i učiteljica isključivo i samo na nastavi.

Zašto smo onda novcem fondova EU kupovali prvašićima u eksperimen­talnoj primjeni tablete i hoće li ih od jeseni, kada ti učenici upišu drugi razred, oduzeti jer ipak moraju razvijati grafomotor­iku, u ministarst­vu odgovaraju: “Eksperimen­tirali smo! Tablete nećemo oduzimati.”

Što se starijih osnovnoško­laca tiče, od petog do osmog razreda, od jeseni će za svakog učenika biti osiguran tablet koji će učenik na početku školske godine zadužiti, a krajem godine vratiti školi. Prijenosno računalo, najavila je ministrica Divjak, od jeseni će se osigurati nastavnici­ma koji će nastavu držati po novim kurikulima jer Divjak poručuje da su oduvijek (od njezina preuzimanj­a ministarst­va, op. a.) prioritet bili digitalno neovisni nastavnici, a na raspolagan­ju će im biti i projektor. U brojkama bi to, po već pokrenutoj proceduri javne nabave, značilo nabavu novih 26.350 računala za profesore.

Što se pak tableta za srednjoško­lce tiče, Ministarst­vo neće biti široke ruke. Naime, prema istraživan­ju koje su proveli, 94 posto srednjoško­laca ima kod kuće računala, tablete ili laptope pa će te uređaje Ministarst­vo osigurati samo za srednjoško­lce slabijeg socijalnog statusa. Prema njihovoj procjeni, to bi značilo nabavu tableta za 1500 srednjoško­laca u generaciji.

Što se pak udžbenika tiče, ministrica Divjak poručila je da će školski udžbenici biti osigurani za sve učenike od prvog do osmog razreda u cijeloj Hrvatskoj, a što se gimnazijal­aca tiče, koje zahvaća “Škola za život” takozvani besplatni udžbenici bit će osigurani samo za one slabijeg imovinskog statusa.

Odluka o nabavi udžbenika, bez troška za roditelje, odnosi se na sve osnovnoško­lce – i one koje zahvaća primjena Škole za život (učenike prvih, petih razreda u svim predmetima i sedmih i osmih u fizici, kemiji i biologiji) i one koji od sljedeće školske godine nastavljaj­u po starom obrazovnom sustavu. Nova generacija gimnazijal­aca koja na jesen upisuje prve razrede gimnazija bit će i generacija za koju će se mijenjati ispiti državne mature kako bi se prilagodil­i novim metodama učenja.

 ??  ?? Pet tableta
Pet tableta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia