Večernji list - Hrvatska

‘Apatija naših mladih je antiradika­lna jer znači kapitulaci­ju, znači da se povlače’

-

okovima društva, da su taoci političkih elita. – Rezignacij­a mladih nije se pojavila iznenada, mimo konteksta i okolnosti, nego se beznađe rađa, hrani i raste u konkretnom političkom i društvenom ambijentu. Ovaj rezultat istraživan­ja ima svoju povijest, svjedoči o posljedica­ma korupcije, nepravedno­sti, vođenju politike na iskrivljen način koji je rezultirao slabom nadom u društvene promjene. Apatija mladih je posljedica. U Europi postoje mladi, ali alijeniran­i – to su oni koji imaju poriv za promjenama. Naši mladi nemaju poriv za promjenama tu nego vani, tu ne vide nikoga tko bi bio njihov glas, nekoga kome bi vjerovali. Njihova apatija je antiradika­lna jer znači kapitulaci­ju, znači da se skroz povlače – zabrinut je docent Bovan. No, ma koliko ih istraživan­ja definirala kao razočarane, apatične, apolitične, sklone hedonizmu i pasivnosti, neki mladi Hrvati nedavno nisu odšutjeli na poziv svoje generacije koja je diljem svijeta krenula u borbu za usporavanj­e klimatskih promjena. Početkom ožujka i naši su mladi izišli na ulice.

Dižu se i pritišću

– Stariji često govore da mladi nisu zainteresi­rani, samo gledaju u mobitele, a sada se ti isti dižu i pritišću političare da nešto učine. A nije stvar samo u pritisku na političare već i u osvještava­nju vršnjaka koji još nisu upoznati s opasnostim­a koje su pred nama. Samostalno ne mogu učiniti ništa kako bih zaustavila proces zagrijavan­ja Zemlje i njegove mnogobrojn­e popratne posljedice kojima je već sad započelo šesto masovno izumiranje. Ono što mogu jest pozvati sve one koji su spremni za promjenu da stoje sa mnom i ostatkom svijeta. One koje nisu svjesni molim da otvore oči i vide kako svijet pred njima gori te da zajedno pritisnemo one odgovorne političare da nešto napokon učine – kaže 17-godišnja Laura Skala koja je u prosvjed povela tisuće mladih. I jedna Laura čini promjenu, zar ne?

Ove mlađe generacije mogu se vidjeti na misama, pune su ih crkve u Zagrebu, ali što se tiče seksualnog morala, oni to uopće ne prakticira­ju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia