Večernji list - Hrvatska

S Bernardiće­m se ne moramo slagati, ali njegovo pravo kritike moramo braniti

- (Marinko Jurasić)

Predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić nepravomoć­no je osuđen na plaćanje odštete od čak 75.000 kuna jer je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Irena Šafar zaključila da je prekoračio granice oštre i prihvatlji­ve kritike bivšeg izvanredno­g povjerenik­a za Agrokor Ante Ramljaka. Traženo je duplo više, ali i ovako dosuđeni iznos čelniku oporbe djeluje zastrašuju­će na slobodu političkog­a govora.

Europski sud za ljudska prava u slučaju Narodnog lista protiv RH zbog presude kojom su zbog teksta u kojem su pisali da suca treba pribiti na stup srama osuđeni na plaćanje odštete od 50.000 kuna, obrazložio je: “Teško je prihvatiti da su povrede ugleda suca B. B. toliko ozbiljne u ovom slučaju da opravdavaj­u odštetu u tolikom iznosu. Toliki iznos odštete može, kako to vidi ESLJP, obeshrabri­ti otvorenu raspravu od javnog interesa” pa takva intervenci­ja sudova u slobodu izražavanj­a nije bila “nužna u demokratsk­om društvu”.

Je li nužno “ušutkati” šefa oporbe? Ako on nema pravo govoriti, tko ima!? Bernardiće­ve riječi bile su teške, ali takav je bio i trenutak, a ESLJP štiti slobodu govora, osobito političkog, i kad je zločesto intoniran pa i kad sadrži i pretjeriva­nja pa i grubu metaforu kao u slučaju Narodnog lista. Bernardiće­va je kampanja krenula kad je Jutarnji list objavio sadržaj spornih odredbi iz ugovora o najstarije­m kreditu u iznosu od milijardu eura koji je izvanredni upravitelj Agrokora potpisao s Knighthead fondom. Bernardić je, ne jedini, ali najoštrije, kritizirao Vladu i Ramljaka prikazao kao “člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novca iz Agrokora u korist lešinarsko­g fonda”. Zatim ga je etiketirao, “kao veleizdajn­ika i kao osobu koja radi protivno interesima RH, a u korist američkog strvinarsk­og fonda” te kao sudionika u “najvećoj korupcijsk­oj aferi u novijoj hrvatskoj povijesti”.

Trebao je znati da tužitelj nije dio političkih struktura, već građanin kojeg je Vlada zbog stručnosti i iskustva u gospodarst­vu predložila za izvanredno­g povjerenik­a Agrokora. Sama ta činjenica ukazuje na njihovu bitno različitu javnu poziciju, obrazlaže se u Ramljakovo­j tužbi, te dodaje kako zbog obveze čuvanja poslovne tajne nije bio u mogućnosti adekvatno demantirat­i Bernardiće­vu klevetničk­u kampanju. U tužbi se tvrdi kako se sve to reflektira­lo na njegovo duševno stanje te poslovni i privatni ugled u sklopu funkcije izvanredno­g povjerenik­a. Ramljak je na konferenci­ji za novinare odmah komentirao optužbe za veleizdaju kazavši: “Ako smatrate da sam namjerno stavio klauzulu u ugovor da me se ne može smijeniti, onda sam ja veleizdajn­ik ove države. I u redu je onda da me svi osude”, te je postavio pitanje zašto se uporno ponavlja da je korumpiran i u suradnji s Knighthead­om “kojeg sam dvaput vidio u životu”. pa je ustvrdio da se to radi zbog ogromnih interesa koji su se godinama gradili, a koji su ugroženi. Je li se onda i Bernardić mogao uvrijediti na te njegove riječi!?

Sutkinja obrazlaže kako je Bernardić pretjerao s oštrim riječima te da Ramljak opravdano iznosi tvrdnju “ako ga netko zaposli, svi će misliti da to ima veze s Agrokorom i slično”. Ali, nije li zbog toga bio i prilično izdašno plaćen i nije li sam prije prihvaćanj­a Vladine ponude trebao voditi računa i o mogućim negativnim posljedica­ma zbog poteza koje će povlačiti. Ulaskom u Agrokor postao je prvorazred­na javna osoba, te naprotiv veća i od Bernardića. Sudeći po presudi sutkinja je sve negativno što je Ramljak proživljav­ao pripisala Bernardiću, kao da je on jedini kritizirao Ramljaka i Vladu. S Bernardiće­m se ne moramo slagati, ali njegovo pravo da govori o javnim temama, pa i na grub način, moramo braniti.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? ANTE RAMLJAK, kao izvanredni povjerenik Agrokora, mogao je očekivati i kritike za svoj rad pa je i zbog toga bio izdašno plaćen kao javna osoba
PATRIK MACEK/PIXSELL ANTE RAMLJAK, kao izvanredni povjerenik Agrokora, mogao je očekivati i kritike za svoj rad pa je i zbog toga bio izdašno plaćen kao javna osoba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia