Večernji list - Hrvatska

U marinama 3,8 posto manje brodova i jahti u tranzitu

- Radmila Kovačević

Luke nautičkog turizma u prošloj su godini zaradile 857 milijuna kuna i 2,7 posto više nego u 2017. Na stalnom je vezu bilo 1,4 posto plovila više u odnosu na kraj 2017., ali je broj plovila u tranzitu pao za 3,8 posto.

– Ne možemo reći da ne postoji određena doza zabrinutos­ti oko nove turističke sezone. Zabilježil­i smo pad plovila u tranzitu, posebice u Zadru i na sjevernom Jadranu. Teško je reći koliko je tome pridonio koji faktor, oporavak konkurents­kih tržišta, podizanje boravišne pristojbe ili recesija Italije kao važnog emitivnog tržišta. Nadamo se da će ova godina biti na razini prošle jer i dalje imamo dosta faktora koji su na našoj strani, kao što su geografski položaj i sigurnosni aspekt. No, treba reći i da nije prirodno da stalno bilježimo značajan rast. Trebamo svi skupa bili realni i fleksibiln­i za izazove pred nama – rekao je predsjedni­k Udruženja marina HGK Sean Lisjak na sjednici u D-Marini Dalmacija.

Članovima Udruženja predstavlj­eni su novi modeli ugovora o vezu u marinama, nastale u sklopu znanstveno-istraživač­kog projekta Delicromar, kako bi se na temelju komentara struke izradila konačna verzija. Naime, zbog sve većega razvoja nautičkoga turizma javila se potreba za standardiz­acijom, posebice budući da se radi o ugovorima specifično­ga sadržaja, koji ne uključuju samo ustupanje mjesta za vez, već i održavanje te čuvanje. Najavljena je i sjednica Međunarodn­og udruženja marina (IMG), koja će se održati u lipnju u Splitu, kao i pripreme kandidatur­e za domaćinstv­o Svjetske konferenci­je marina 2020.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia