Večernji list - Hrvatska

U Poljoprivr­edno-prehramben­oj školi niče inovativni voćnjak s 14 različitih vrsta voća

- Vedran Balen

Potaknuti činjenicom da voćarska proizvodnj­a u Hrvatskoj već dugi niz godina ima karakteris­tike konvencion­alne proizvodnj­e, s velikim pritiskom na ekologiju i okoliš, u požeškoj Poljoprivr­edno-prehramben­oj školi odlučili su se za realizacij­u pilot-projekta podizanja mješovitog nasada ekološkog voćnjaka na mjestu bivšeg konvencion­alnog nasada jabuka, a sve u sklopu projekta Regionalno­g centra kompetenci­ja za poljoprivr­edu.

Cilj je ulagati u razvoj novih tehnologij­a i inovacija u ekološkoj proizvodnj­i voća i standardiz­irati je prenoseći najnovija znanja i agrotehnik­e proizvodnj­e na učenike.

Teorija i praksa

Projekt vrijedan oko 2 milijuna kuna dijelom se financira iz vlastitih sredstava škole, sredstava Požeško-slavonske županije te iz samog projekta. Osim moderne mehanizaci­je, edukativni ekološnovi­h ki nasad sadržavat će sustav navodnjava­nja te solarne ploče da bi se postigao neovisan i moderan način navodnjava­nja.

– Želimo u ovom kraju osim razvijenog vinogradar­stva i vinarstva pokrenuti i voćarstvo. U suradnji s Veleučiliš­tem u Požegi počeli smo krčiti stari voćnjak i pripremati ga za ekološki nasad voćnih vrsta. Ovo je jedinstven primjer inovativno­g i eksperimen­talnog voćnjaka jer će biti 14 različitih voćnih vrsta od kojih će svaka imati po pet sorti – kaže ravnatelji­ca škole Marija Grgić.

Učenici će tijekom pripreme steći teorijsku i praktičnu podlogu, nakon čega uz razvoj poduzetnič­ke ideje po završetku škole mogu osnovati svoj OPG, pisati poslovni plan, prijaviti se za određene mjere ruralnog razvoja, studirati ili pokrenuti svoje nasade.

Profesor Veleučiliš­ta u Požegi Tomislav Soldo, koji je ujedno i odradio tehnološki dio projekta, ukratko je objasnio na koji način se sadnja odrađuje.

– Imamo selekcioni­rane vegetativn­e podloge, uglavnom na bujnost. Ako želimo imati visoko intenzivnu proizvodnj­u, moramo uzeti najslabije bujne podloge te ih pri sadnji malo izdići da podloga bude na svjetlu kako bi se dodatno smanjila bujnost. Takve podloge rađaju odmah po drugoj godini, a u trećoj godini ulaze u rod kao što je primjer kod jabuke. Ključ svega je dobro upariti podlogu i sortu – objasnio je Soldo.

Župan Alojz Tomašević obišao je učenike koji su sudjeloval­i u sađenju ekološkog voćnjaka te je i sam sudjelovao u sadnji jedne voćke.

‘Moderna podloga za učenje’

– Ponosan sam što se u našoj školi danas može naći jedinstven primjer modernog i ekološkog voćnjaka. Učenicima moramo omogućiti dobru, ali i modernu podlogu za učenje i pokazati im kako da to znanje prenesu u rad i u svoje obiteljsko gospodarst­vo. Ova škola osnovana je da bude poveznica školskog rada i gospodarst­va, a ovim voćnjakom pokazuje se da je ta poveznica itekako važna i otvara mnoge mogućnosti – istaknuo je Tomašević.

Projekt školskog voćnjaka vrijedan je 2 milijuna kn

 ??  ?? Župan Alojz Tomašević obišao je učenike koji su sudjeloval­i u sađenju ekološkog voćnjaka te je i sam sudjelovao u sadnji jedne voćke
Župan Alojz Tomašević obišao je učenike koji su sudjeloval­i u sađenju ekološkog voćnjaka te je i sam sudjelovao u sadnji jedne voćke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia