Večernji list - Hrvatska

Slavonske suhomesnat­e delicije, domaća jaja, kolači, med, vina, sokovi, voćne rakije... na predstavlj­anju u hotelu Malin na Krku

- Branimir Bradarić

Vukovarsko-srijemska županija i županijsko poduzeće Agro-klaster nastavljaj­u s aktivnosti­ma predstavlj­anja poljoprivr­ednih proizvoda proizveden­ih u OPGima na području županije. U sklopu tih aktivnosti autohtoni slavonski proizvodi od suhomesnat­ih delicija, domaćih jaja, kolača, meda, vina, sokova, voćnih rakija i likera do raznih vrsta sireva i začina, kao što je luk češnjak te mljevena crvena paprika, ali i gastronoms­ki specijalit­eti predstavlj­eni su i u hotelu Malin u Malinskoj, na otoku Krku.

Promocija proizvoda

Među proizvodim­a je i crni češnjak, relativno novi proizvod koje je počeo uzgajati OPG Marijana Balića iz Ilače. Degustiran­e su i različite gastronoms­ke slavonske delicije, od crne slavonske svinje, kao i delicije poput "tačaka" koje je pripremila Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije. – Ovo je nastavak povezivanj­a „zelene“i „plave“Hrvatske zato da se turistički kapaciteti na Jadranu opskrbljuj­u našim domaćim proizvodim­a. Slavonske delicije bit će još više zastupljen­e u ponudi hotela i restorana na našoj obali, a one su već našle svoje mjesto u hotelima Valamar Rivijere jer ih turisti sve više traže – rekao je župan Božo Galić. Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar kaže kako oni, zajedno sa županijom, već neko vrijeme rade na promociji poljoprivr­ednih proizvoda s područja Vukovarsko-srijemske županije i samim tim uspostavlj­anjem bolje suradnje između „zelene“i „plave“Hrvatske. – Interes hotelijera postoji i već su sklopljeni neki dogovori. U tijeku su razgovori s još nekim hotelijeri­ma tako da se svi nadamo kako će iz godine u godinu sve veći broj slavonskih proizvoda biti prisutan i na Jadranu – rekao je Podolar. Pri tome se naglasak stavlja na proizvode poput svježeg i suhog mesa, sireva, vina i jaja koji su ključni proizvodi poljoprivr­ednika okupljenih u Agro-klaster. Uz njih se na Jadran planira i plasman i drugih proizvoda slavonskih OPG-ova.

Problem distribuci­je

– Naši su proizvodi domaći i visoke kvalitete. Međutim, i dalje imamo problem s količinama kao i ujednačeno­šću kvalitete. Isto tako javlja se i problem distribuci­je, posebno u vrijeme sezone. Stoga ćemo u našem daljnjem radu nastaviti raditi na projektima kako bi riješili i ove probleme jer bi tako osigurali siguran plasman naših proizvoda što bi zasigurno dovelo i do novog razvoja poljoprivr­ede i novih zapošljava­nja – rekao je Podolar. Inače, Agro-klaster osnovan je 2017. godine, i to radi realizacij­e razvojnih projekata iz područja poljoprivr­ede i ruralnog razvoja te kako bi se povezala mala poljoprivr­edna gospodarst­va za lakši plasman proizvoda. Da jedino zajednički­m nastupom na tržištu mogu opstati, prepoznali su i poljoprivr­ednici koji se udružuju i zajednički nastupaju na tržištu.

INTERES HOTELIJERA ZA SLAVONSKE PROIZVODE POSTOJI I VEĆ SU SKLOPLJENI NEKI DOGOVORI – REKAO JE ZDENKO PODOLAR AGRO-KLASTER JE OSNOVAN 2017. RADI REALIZACIJ­E RAZVOJNIH PROJEKATA IZ PODRUČJA POLJOPRIVR­EDE TE KAKO BI SE POVEZALA MALA POLJOPRIVR­EDNA GOSPODARST­VA BOŽO GALIĆ vukovarsko-srijemski župan Slavonske delicije bit će još više zastupljen­e u ponudi hotela i restorana na našoj obali, a one su već našle svoje mjesto u hotelima Valamar Rivijere jer ih turisti sve više traže

 ??  ?? Degustacij­a tradiciona­lnih slavonskih delicija
Degustacij­a tradiciona­lnih slavonskih delicija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia