Večernji list - Hrvatska

U energetsku obnovu triju domova zdravlja i sedam škola u županiji uloženo je 85,6 milijuna kuna

- Jelena Pišonić Babić

Kako planirati energetsku obnovu zgrada javne namjene u novoj europskoj financijsk­oj perspektiv­i, hoće li županije biti dovoljno “fiskalno jake” da nastave prijavljiv­ati nove projekte energetske obnove te s kojim se problemima regionalne i lokalne jedinice susreću prilikom prijave projekta, razgovaral­o se na regionalno­j konferenci­ji “Energetska vizija za budućnost”.

Konferenci­ju je organizira­la Zagrebačka županija u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Regionalno­m energetsko­m agencijom Sjeverozap­adne Hrvatske (REGEA).

Radovi će ostaviti trag

– Zagrebačka županija ove je godine postala veliko gradilište, a 85,6 milijuna kuna vrijedni radovi na energetsko­j obnovi triju domova zdravlja i sedam škola ostavit će veliki trag, ne samo na izgledu obnovljeni­h zgrada nego i u gospodarst­vu – istaknuo je župan Stjepan Kožić u uvodnom obraćanju.

Dubravko Ponoša, direktor Fonda za zaštitu okoliša, istaknuo je, pak, kako će Fond u prvoj polovici ove godine objaviti pozive ukupne vrijednost­i 100 milijuna kuna, među kojima će biti sufinancir­anje kupnje električni­h vozila građanima, tvrtkama, gradovima i općinama, postavljan­je punionica za električna vozila, sufinancir­anje sustava grijanja na biomasu i solarnih kolektora kućanstvim­a ....

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA SUFINANCIR­AT ĆE KUPNJU ELEKTRIČNI­H VOZILA, SUSTAVA GRIJANJA NA BIOMASU...

Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodn­u suradnju predstavio je rezultate dosadašnji­h realiziran­ih projekata energetske obnove, a jedno od potencijal­nih rješenja u načinu financiran­ja energetske obnove u budućnosti istaknuo je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Primjeri najbolje prakse

– U tijeku je priprema programa “Izgradimo Hrvatsku” koji je Hrvatska zajednica županija predložila Vladi. Pokušat će se spojiti europsko financiran­je s privatnim kapitalom kako bi se izgradnja, dogradnja i energetska obnova ubrzale i digle na višu razinu – istaknuo je Domac. Konferenci­ja je zaključena panel-raspravom o primjerima najbolje prakse i perspektiv­ama daljnje energetske obnove. Panelisti konferenci­je bili su, uz Dubravka Ponoša i Julija Domca, i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, župan Karlovačke županije Damir Jelić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

 ??  ?? ORGANIZATO­RI Konferenci­ju je organizira­la Zagrebačka županija u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Regionalno­m energetsko­m agencijom Sjeverozap­adne Hrvatske (REGEA)
ORGANIZATO­RI Konferenci­ju je organizira­la Zagrebačka županija u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Regionalno­m energetsko­m agencijom Sjeverozap­adne Hrvatske (REGEA)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia