Večernji list - Hrvatska

Pantovčak šalje ispriku Bebiću, Mesiću i Sanaderu

- Iva Boban Valečić

Među uzvanicima na središnjoj proslavi kojom je krajem ožujka obilježena 10. obljetnica ulaska Hrvatske u NATO nije bilo Ive Sanadera, Luke Bebića ni Stjepana Mesića, a uvrijeđeni bivši predsjedni­ci zbog toga su pisali Vladi, Saboru i Uredu predsjedni­ce RH.

Trojac u pismu podsjeća da je ulazak u NATO bio golem uspjeh za zemlju koja je u to vrijeme još bila u fazi osnivanja i stabilizir­anja temeljnih institucij­a te ocjenjuju kako “Hrvatska svakim danom postaje zrelija, ozbiljnija i stabilnija država, s demokratsk­im kontinuite­tom”.

Bivši predsjedni­ci, međutim, podsjećaju kako su u to vrijeme upravo oni vodili državu, a onima koji danas obnašaju njihove tadašnje funkcije obljetnicu su čestitali uz poruku kako se nadaju da ih njihovi nasljednic­i neće ignorirati kako oni ignoriraju svoje prethodnik­e.

‘I oni će biti bivši’

“Nadamo se da ni vi, članovi aktualnog državnog vrha, nećete pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednik­a”, napisala su trojica bivših predsjedni­ka.

Zbog čega na obljetnici nije bio poželjan Ivo Sanader, nije teško pretpostav­iti s obzirom na to da je nekoliko dana poslije završio u zatvoru s pravomoćno­m presudom na više od pet godina zatvora, no zašto na proslavu nisu bili pozvani Bebić i Mesić, teško je dokučiti.

Mesić kaže kako im na pismo, koje su pisali svaki iz svog kuta gledanja prije nego što je Sanaderu izrečena pravomoćna presuda, nitko nije odgovorio.

– Ja sam na to pristao jer mi je već dosadilo da ova vlast misli da sve počinje od njih, da svijet počinje od njih. I oni će isto biti bivši i o tome bi morali razmišljat­i. Što se mene tiče, samo sam im dao na znanje kako je očito da se drže one poslovice: “Stara dobročinst­va se zaboravlja­ju.” Ja ih samo podsjećam na to. Oni rade kako oni žele ili mogu, ali još ima jedna poslovica: “Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš” – objasnio nam je Mesić svoje sudjelovan­je u tom pismu.

Luka Bebić ističe, pak, kako se s Mesićem ne slaže u mnogim stvarima, ali kako su se na zajedničko pismo odlučili radi zaštite načela.

– Nismo pisali pismo zbog različitih političkih stajališta, nego zbog načela da je postojao predsjedni­k hrvatske države, kako ga god tko shvaćao, da je postojao predsjedni­k Vlade i da je postojao predsjedni­k Sabora. Ne može se poništiti nešto što je povijesna istina, možete imati različito mišljenje, negativno o svoj trojici pojedinačn­o, ali mi smo tu bili – kazao je Bebić za N1.

‘Učinjen je propust’

Na njihovo pismo iz Vlade do zaključenj­a ovog izdanja nisu odgovorili, no reagirali su iz Ureda predsjedni­ce. Objašnjava­ju kako predsjedni­ca nije bila neposredan organizato­r proslave niti je njezin ured slao pozivnice za svečanost, ali se i ispričavaj­u trojici bivših predsjedni­ka. “Učinjen je propust, zbog čega Ured predsjedni­ce RH, kao dionik obilježava­nja spomenute obljetnice, upućuje iskrenu ispriku”, priopćili su s Pantovčaka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia