Večernji list - Hrvatska

KURZ ZA PRIMJER U EU

- Silvije Tomašević

Austrijska savezna vlada želi ograničiti anonimno pisanje na internetsk­im stranicama. Kancelar Sebastian Kurz spočitava širenje antisemiti­zma u Europi. Dakle, prema novom zakonu, korisnici interneta u Austriji ubuduće bi mogli koristiti pseudonime, ali platforme će trebati znati identitet osoba koje se skrivaju pod nicknameom, te popis poslati i snagama reda.

Taj projekt austrijske vlade izaziva i polemike, ali će vjerojatno biti usvojen. Nazvan je “zabrana digitalne kapuljače”. Korisnik će moći slati pod pseudonimo­m svoja mišljenja, ali ne samo platforme već vjerojatno i snage sigurnosti će znati tko se skriva pod kapuljačom.

Ne znaju ništa o holokaustu

Dakako da ima onih koji kažu kako vlada uvodi tu mjeru da zaštiti sebe od kritika koja dnevni prima na svojoj platformi, i to do 40.000 komentara. A upravo na vladinoj internetsk­oj stranici ima više kritika nego na Facebooku i Twitteru.

Te uvrede ni sada ne prolaze na internetu, a ovom bi se mjerom trebalo znati i tko se nalazi iza uvredljivi­h tekstova.

List Kronen Zeitung pozdravlja tu vladinu mjeru te predlaže ipak zaštitu osobnih podataka pojedinca na posebnom mjestu. Zapravo predlaže se da osobni podaci ne koriste za nečije interese, već da ih se može preuzeti samo na osnovi sudskog naloga. FPÖ na početku nije bio suglasan s tom mjerom, ali je čelnik stranke Strache ipak dao svoj pristanak.

Sebastian Kurz, čelnik Pučke stranke, uoči Dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, upozorio je kako ima židovskih građana koji se u nekim europskim zemljama ne osjećaju sigurno. Borba protiv antisemiti­zma je za Kurzovu vladu temeljna.

Podsjetimo kako je u Beču u studenome prošle godine održana i prva konferenci­ja o antisemiti­zmu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia