Večernji list - Hrvatska

HEP: 750 MILIJUNA KUNA za sunčane elektrane do 2023.

Energija prirode Plan je do 2030. izgraditi 350 megavata elektrana na sunčevu energiju, ali ulagati i u vjetroelek­trane, obnovu i preuzimanj­e hidroelekt­rana...

- Marina Šunjerga

Hrvatska elektropri­vreda do 2023. godine planira u solarne elektrane uložiti čak 750 milijuna kuna, a riječ je o investicij­ama u sklopu projekta Sunčane elektrane – Energija prirode, kojeg je HEP prezentira­o u ponedjelja­k. Riječ je o strategiji razvoja HEP-a koja treba rezultirat­i jačanjem proizvodnj­e električne energije iz obnovljivi­h izvora. Plan je do 2030. godine obnoviti, izgraditi ili preuzeti hidroelekt­rane, visokoučin­kovite kogeneraci­jske elektrane, sunčane elektrane, vjetroelek­trane i elektrane na ostale obnovljive izvore energije, s ukupnom novom snagom od oko 1500 megavata. Realizacij­om tog plana proizvodnj­a iz obnovljivi­h izvora povećala bi se sa šest na devet milijardi kWh godišnje.

Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika

– HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, kao dijela obnovljivo­g scenarija razvoja u skladu s polazištim­a buduće hrvatske energetske strategije i smjernica EU energetsko-klimatske politike. Do 2030. planiramo realizirat­i projekte sunčanih elektrana ukupne snage 350 megavata. U idućem petogodišn­jem razdoblju investicij­e HEP-a u sunčane elektrane iznosit će prosječno 150 milijuna kuna godišnje, odnosno 750 milijuna kuna do kraja 2023., što u prosjeku omogućava izgradnju 20 megavata novih solarnih kapaciteta godišnje – pojasnio je jučer Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede te dodao i da će HEP ove godine početi graditi svoju prvu vjetroelek­tranu.

Ambiciozan plan započeo je preuzimanj­em solarne elektrane Kaštelir, te pripremom gradnje tri elektrane na Cresu, Visu te u Vrlici. Ukupna snaga te četiri elektrane je 11,6 megavata i vrijednost­i 80 milijuna kuna. Elektrane Vrlika jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni. Sunčanu elektranu Kaštelir HEP je platio oko 10 milijuna kuna, a riječ je o postrojenj­u s priključno­m snagom jednog megavata koje može proizvesti struju dovoljnu za opskrbu 500 kućanstava. Na Cresu će se proizvesti struje dovoljne za 2500 kućanstava, a u Visu se planira elektrana kapaciteta dovoljnog za tisuću kućanstava. Sunčana elektrana Vrlika jug sličnog je kapaciteta, a vrijednost investicij­e je gotovo 15 milijuna kuna. Elektrane na Visu i u Vrlici bit će gotove do kraja tekuće godine.

Oprema Končara i Solvisa

U HEP-u ističu da će elektrane na Cresu i Visu doprinijet­i jačanju infrastruk­ture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvodit­i onda kad je najpotrebn­ija, u razdobljim­a povećane potrošnje u turističko­j sezoni. Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a i jedinica lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama, a u projekte su kao dobavljači uključeni i domaći proizvođač­i opreme Končar i Solvis, čime se omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivi­h izvora energije.

HEP je predstavio i projekt gradnje sunčanih elektrana na krovovima vlastitih objekata u koji će uložiti 13 miljuna kuna. Prvih devet sunčanih elektrana postavljen­o je 2014. u Zagrebu.

U idućih godinu dana, na objektima HEP Proizvodnj­e postavit će se niz elektrana ukupne snage 0,5 megavati ukupne vrijednost­i pet milijuna kuna, dok HEP ESCO do kraja ove godine planira na krovove zgrada HEP ODS-a postaviti 44 fotonapons­ke elektrane, ukupne snage 1,6 megavata i vrijednost­i oko 8 milijuna kuna, Elektrane će se izvesti u modelu kupca s vlastitom proizvodnj­om te će se većina električne energije iskoristit­i za vlastitu potrošnju.

U SUNČANE ELEKTRANE NA KROVOVIMA VLASTITIH OBJEKATA HEP ĆE ULOŽITI 13 MILJUNA KUNA

 ??  ?? AMBICIOZNI PLAN HEP-a Tomislav Sambić, Tomislav Ćorić, Frane Barbarić, Saša Dujmić, Marko Ćosić
AMBICIOZNI PLAN HEP-a Tomislav Sambić, Tomislav Ćorić, Frane Barbarić, Saša Dujmić, Marko Ćosić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia