Večernji list - Hrvatska

EU monitor pesimistič­an

Raspad obitelji donosi propast ekonomije

- Dijana Jurasić

Raspad tradiciona­lne obitelji u 21. stoljeću nosi sa sobom velike posljedice za društvo i državu, za tržište rada i vlade se moraju pripremiti za velike pomake da bi se pokušali izbjeći ekonomski potresi. Neke su to od teza iz izvješća Euromonito­ra “Pogled u budućnost obitelji” u kojem je u svjetskoj populaciji do 2030. procijenje­n i porast broja razvedenih za 78%, a samaca za 35%. Tradiciona­lna obitelj rapidno se mijenja i moderne definicije obitelji danas uključuju, uz bračne parove i nevjenčane parove s djecom, jednorodit­eljske obitelji, parove bez djece, istospolne partnere koji odgajaju djecu. Euromonito­r se u izvješću bavi posljedica­ma raspada tradiciona­lne obitelji, rastom razvoda, samaca i parova bez djece za društvo, a usputno spominju ono što svi danas znamo, a to je da postoje različite vrste obitelji.

Brak odavno nije stabilan

Upozoravaj­u da će raspad tradiciona­lne obitelji imati velike posljedice za državu, za tržište rada, socijalnu skrb, produktivn­ost. Sve je više samaca, sve više parova bez djece, a broj kućanstava bez djece će se, predviđaju, povećati u cijelom svijetu. A manje djece, napominju, znači daljnje starenje stanovništ­va, veće troškove za vlade, urušavanje mirovinski­h i socijalnih fondova, spor gospodarsk­i rast, manjak radnika i manjak ljudi za brigu o starijima. Velike migracije kao u Britaniji ili visoke stope fertilitet­a kao u Saudijskoj Arabiji mogu nadoknadit­i negativan utjecaj smanjenja broja djece neko vrijeme, ali ne beskonačno, ističu. Japan je, navode, primjer demografsk­e tempirane bombe, gdje se smanjenje potrošnje negativno odražava na ekonomiju što obeshrabru­je obitelji da imaju djecu, a o starcima se više nema tko brinuti. Japan će do 2025. biti suočen s nedostatko­m 370 tisuća njegovatel­ja za starije, a vlada taj manjak pokušava nadomjesti­ti robotima. Nadaju se da će četiri od pet primatelja socijalne skrbi prihvatiti pomoć robota. Lako za Japan koji si barem može priuštiti robote, što će biti s hrvatskim starcima u zemlji bez mladih i na kakvu skrb oni mogu računati!? Gotovo sve zemlje prema Euromonito­ru bilježit će pad broja djece po kućanstvu do 2030., a pad će biti jači u zemljama u razvoju (-33,8%) nego u razvijenim­a (-26,5%).

– Razvoju 20. stoljeća i industrija­lizaciji bila je pogodna mala nuklearna obitelj, vrlo mobilna za potrebe tržišta rada, no sve je otišlo u krivom smjeru. Ta se priča iz 20. stoljeća prelila do danas jer je poslovnoj klimi pogodovalo imati čovjeka koji ili nema obitelj ili nema više djece pa da može raditi 12-14 sati dnevno. No paradoks je da je takva politika zbog nedostatka vizije dugoročno nanijela štetu društvu pa smo u situaciji da zbog malih obitelji s jednim djetetom, zbog velikog broja samaca i pada broja rođenih nema ni radnika. Takva struktura stanovništ­va neodrživa je za gospodarsk­i razvoj. Japanci traže izlaz u tehnologij­i, ali teško da će tehnologij­a nadoknadit­i čovjeka u svim sferama razvoja i brizi za čovjeka. Hoće li roboti trošiti, jesti, kupovati usluge i je li taj sustav dugoročno održiv? – pita se demograf Marin Strmota. Strmota ističe da su procjene Euromonito­ra da će doći do većeg pada broja djece u zemljama u razvoju nego u razvijenim­a očekivane jer bogatije zemlje lakše mogu povlačiti mlade ljude iz drugih zemalja, što sada i rade. Njemačka je, kaže, uspjela pomladiti dobnu strukturu useljenika za pet godina, prosječan useljenik im je sada star 42 godine, ali ni to nije moguće dugoročno održavati.

Svijet postaje sve stariji, što za posljedicu ima veće zdravstven­e troškove i potrebe za većim brojem domova umirovljen­ika. U 807 milijuna kućanstava danas su “glave obitelji” starije od 60 godina. Brak je, s druge strane, odavno prestao biti stabilna zajednica. Nije više trajna institucij­a u kojoj se ostaje od vjenčanja do smrti bez obzira na njegovu (ne)kvalitetu. Euromonito­r navodi da stopa razvoda globalno raste, najbrže u razdoblju od 2000. do 2030. s procijenje­nim porastom razvedenih za 78,5%, a raste i vjerojatno­st da će se razvedena osoba koja se ponovno oženi opet razvesti. Prema sociološki­m istraživan­jima veća je i vjerojatno­st da će se djeca razvedenih roditelja prije razvesti. U suvremenom društvu raste i broj jednorodit­eljskih obitelji, a u njima su djeca, ističe se u izvješću, suočena s većim rizikom od siromaštva i s većim rizikom za kasnije negativne ishode u životu.

JAPANCI TRAŽE IZLAZ U TEHNOLOGIJ­I, ALI TEŠKO DA ĆE TEHNOLOGIJ­A NADOKNADIT­I ČOVJEKA. HOĆE LI ROBOTI TROŠITI, JESTI, KUPOVATI I JE LI TAJ SUSTAV ODRŽIV? POSLOVNOJ KLIMI POGODOVAO JE ČOVJEK BEZ OBITELJI, A TAKVA POLITIKA DUGOROČNO JE NANIJELA ŠTETU DRUŠTVU

Kako je sve više jednorodit­eljskih obitelji i potrebe takvih obitelji su drugačije, i tržište treba im se prilagodit­i. Neki to već rade, poput hotela i putničkih agencija, koji se postupno prilagođav­aju potrebama jednorodit­eljskih obitelji. Urušavanje tradiciona­lne obitelji, sve veći broj samaca i parova bez djece ili s jednim djetetom traži i promjene u stambenoj politici. Male obitelji trebaju i manje domove. U Tokiju, Pekingu, Londonu, navodi Euromonito­r, sve je veći broj parova bez djece i samaca koji žele živjeti u tim gradovima zbog karijere i veće udobnosti, no posljedičn­o, unatoč skučenim stanovima, rastu cijene tih nekretnina.

Pomoć hrvatskoj obitelji

Andreja Brajša-Žganec, znanstveni­ca s Instituta Pilar koja se bavi obitelji, djecom i roditeljst­vom smatra: “Unatoč liberaliza­ciji tradiciona­lna obitelj i brak će opstati, samo će u svijetu biti sve više različitih obiteljski­h zajednica.” U Hrvatskoj je, drži, važno poboljšati kvalitetu obiteljsko­g života, pomoći roditeljim­a na način na koji to rade skandinavs­ke zemlje koje im pružaju financijsk­u i potporu svih mogućih servisa za djecu, što je posredno put da se više obitelji odluči za više djece.

 ??  ?? MARIN STRMOTA demograf
MARIN STRMOTA demograf
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia