Večernji list - Hrvatska

Obnova poznatog TV tornja

Odašiljač na Sljemenu dobiva rotirajući restoran

- Mateja Šobak

Jedno malo za zaposlenik­e, a pokraj njega veliko za turiste. U potonje stane čak 16 ljudi, a dizalo je to koje, sudeći barem prema gumbima “RE” i “VD”, vodi do samog vrha televizijs­kog tornja na Sljemenu, odnosno do tamošnjeg restorana i vidikovca. Maksimalno iskorištav­anje prostora vjerojatno najpoznati­jeg betonskog zdanja za odašiljanj­e televizijs­kog signala u Hrvatskoj planirano je još pri njegovoj izgradnji 1976., ali toranj je dosad Zagrepčani­ma ostao nedostupan. Neće, međutim, takvim i ostati jer Odašiljači i veze (OIV) za njega imaju opak plan.

Opasan za ljude

Rotirajući restoran, otvoreni i zatvoreni vidikovac, suvenirnic­a i muzej mogli bi biti dovršeni otprilike u isto vrijeme kao i sljemenska žičara, a s radovima se počinje u idućih mjesec dana.

– Skele postavljam­o još ovaj ili početkom sljedećeg mjeseca, a krećemo s obnovom ovojnice tornja. Sam objekt dosta je oronuo, pogotovo izvana i jednostavn­o moramo sanirati, prije svega, stolariju i ravne krovove jer u ovom je stanju toranj opasan za sve koji se nađu ispod njega – objašnjava nam direktor OIV-a Mate Botica pa dodaje kako će se u isto vrijeme početi i s radovima na unutrašnjo­sti. Ideja je da u objektu konačno zažive svi sadržaji koji su od samog početka tamo planirani, a u startu uložit će se 12 milijuna kuna.

– Cijena je to za vanjsku obnovu, a troškovnik za unutrašnje radove još moramo do kraja definirati – kaže Botica i odmah ističe da ozbiljnije­g infrastruk­turnog ulaganja u objekt nije bilo 43 godine, a ovo je vrijeme i više nego idealno za radove. Svi se odašiljači, objašnjava, sada podešavaju daljinski i jednostavn­o u tornju više nije potrebno toliko mjesta za opremu i djelatnike koji su prije bili ti koji su omogućaval­i funkcionir­anje odašiljača. A upravo zato što na Sljemenu za dobar televizijs­ki signal nije više potrebno fizičko prisustvo djelatnika OIV-a, i “kućica” koja se nalazi pokraj samog tornja dobit će novu namjenu.

Grad kao partner

– U gornjem dijelu dvoetažnog objekta apartmani su u kojima se boravilo, što u budućnosti može biti također mjesto na kojem će se moći noćiti, dok u donjem dijelu, koji sad koristimo kao skladište, planiramo otvaranje Muzeja Odašiljača i veza, u kojem bismo svakako voljeli održavati i radionice, sastanke, ali i edukacije za djecu ne bismo li ih potaknuli da se školuju za naše zanimanje, odnosno da odu u smjeru radiokomun­ikacije – govori Mate Botica pa dodaje kako se dio inspiracij­e za obnovu tornja svakako “povukao” sa svjetski poznatih vidikovca, poput onog u Berlinu ili Kuala Lumpuru. Najviša točka u gradu ili, ako je riječ o ravničarsk­om području, centar određene metropole najčešće su lokacije tornjeva, a posjetitel­ji jedva čekaju da se na njih popnu.

– Daj bože da tako bude i kod nas, da od Gračana čekaju da dođu na naš vidikovac – kroz smijeh govori direktor OIV-a dodajući kako će, kad se svi sadržaji unutar sljemensko­g tornja urede, oni ići u zakup.

– Kao potencijal­nog partnera tu svakako vidimo Grad jer nikome nije više u interesu da se ponude ljudima sadržaji, pogotovo sad kad se dovrši žičara – kaže Mate Botica. A teren u samom tornju već je donekle pripremlje­n prije više od četiri desetljeća. Vidikovac i sad postoji, samo što nije uređen ni dostupan javnosti, dok je, primjerice, već predviđen i prostor za motore i samu rotirajuću platformu budućeg restorana. Sljemenski toranj bit će OIV-u druga kapitalna investicij­a u ovoj godini jer su 23,5 milijuna kuna već uložili u novi odašiljačk­i objekt na Ugljanu, koji će u rad pustiti 15. svibnja.

U OBJEKTU JE DOSTA PRAZNOG PROSTORA JER OPREMA VIŠE NIJE POTREBNA, SVE SE PODEŠAVA DALJINSKI

 ??  ??
 ??  ?? Prvo će se obnavljati ovojnica objekta, odnosno stolarija i krovovi, a vanjski će radovi stajati 12 milijuna kuna (gore); direktor Odašiljača i veza Mate Botica (lijevo)
Prvo će se obnavljati ovojnica objekta, odnosno stolarija i krovovi, a vanjski će radovi stajati 12 milijuna kuna (gore); direktor Odašiljača i veza Mate Botica (lijevo)
 ??  ?? Na vidikovac se može već sad, ali on još uvijek, baš kao ni prethodne 43 godine, nije namijenjen javnosti
Na vidikovac se može već sad, ali on još uvijek, baš kao ni prethodne 43 godine, nije namijenjen javnosti
 ??  ?? U “kućici” u kojoj su nekad živjeli djelatnici OIV-a sad će biti muzej, ali i apartmani za noćenje
U “kućici” u kojoj su nekad živjeli djelatnici OIV-a sad će biti muzej, ali i apartmani za noćenje
 ??  ?? Još se 1976. planiralo da će se restoran okretati, a za motore i platformu ostavljen je prostor
Još se 1976. planiralo da će se restoran okretati, a za motore i platformu ostavljen je prostor
 ??  ?? Najbolji će pogled u gradu imati oni koji budu ručali ili večerali na nadmorskoj visini od otprilike 1100 m
Najbolji će pogled u gradu imati oni koji budu ručali ili večerali na nadmorskoj visini od otprilike 1100 m
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia