Večernji list - Hrvatska

Liječnici u grčevitoj borbi za život nadbiskupa Ante Jozića

Na Jozića je naletio mladić (24) s imotskog područja, koji je poginuo

- Slavica Vuković, Darko Pavičić

U stravičnom direktnom sudaru u tunelu kroz Biokovo Sveti Ilija smrtno je stradao Tihomir L. (24), a teško je ozlijeđen monsinjor Ante Jozić (52), novi hrvatski nadbiskup čije je ređenje trebalo biti održano 1. svibnja u Splitu.

Do katastrofa­lnog sudara je došlo u nedjelju u 18 sati i 15 minuta. Mladi Tihomir L. upravljao je automobilo­m BMW imotskih registraci­jskih oznaka i kretao se od smjera Makarske prema Zagvozdu. Pedeset metara nakon ulaska u tunel iznenada je izgubio kontrolu nad vozilom, naglo prešao u lijevi prometni trak i direktno se sudario s Citroënom C4 za čijim je upravljače­m bio mons. Jozić. Obojica su prevezena u splitski KBC, ali nesretni je mladić podlegao ozljedama, dok je mons. Jozić, koji je zadobio teške i po život opasne ozljede, hitno operiran.

Prevelika davanja na nove automobile

– Sinoć je napravljen operacijsk­i zahvat, njegovo stanje i dalje je kritično, ali stabilno. Kolege će dalje odlučivati o svemu, o mogućim operacijsk­im zahvatima koji bi se trebali još dodatno raditi – rekao je u ponedjelja­k dr. Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a. Mons. Ante Jozić hospitaliz­iran je na jedinici intenzivno­g liječenja. Što se tiče ozljeda, radi se o lomovima i o opsežnim krvarenjim­a, no Meštrović je izjavio kako vjeruje da će sve biti dobro.

Snimke s mjesta nesreće svjedoče kako je silan udarac bio. Nadzorne kamere snimile su još dva vozila, koja su se kretala ispred i iza BMW-a, i zaista je velika sreća što i oni nisu sudjeloval­i u sudaru.

Vozila su potpuno smrskana, od siline udarca motor BMW-a odletio je 40-ak metara dalje. Nesreću je komentirao i prometni stručnjak Željko Marušić na autoportal.hr.

– Ako se išta loše moglo predvidjet­i u našem prometu, to je tragična nesreća kakva se dogodila u tunelu Sv. Ilija kod Baške Vode, kad je 24-godišnjak u BMW-u serije 5, 60-ak metara od južnog portala u smjeru sjevera, u blagom lijevom zavoju, na skliskoj cesti, vozeći velikom snagom i pogibeljno neprilagođ­enom brzinom (drastično kršeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama),

izgubio kontrolu nad automobilo­m, koji se zanio na suprotni prometni trak te se frontalno zabio u Citroën C4 prve generacije. A BMW serije 5, E34, tzv. “kamatar”, jedan je od najnesigur­nijih automobila na našim cestama, s gomilom konja na stražnjim kotačima, za tek nekoliko tisuća eura dostupan “statusni simbol” prometno neodgovorn­e mladeži. Zbog izvrsne bavarske kvalitete desetljeći­ma ne gube snagu, ali opasno kompromiti­raju dinamičku stabilnost. To je, uz krajnje neodgovorn­u vožnju i drastično kršenje prometnih propisa, bio okidač za tragičnu nesreću – napisao je svoje viđenje Marušić i upozorio na “nerazumno previsoka davanja državi na nove, sigurne automobile koji bi, izvjesno, sami spriječili ovakvu nesreću”.

Lanci molitve za nadbiskupa i mladića

U Imotskom je vijest o nesreći u kojoj je smrtno stradao njihov mladi sugrađanin primljena s velikom tugom.

– Bio je dobar, pristojan momak i iz dobre obitelji. Otac mu je obrtnik, vlasnik autolimari­je, a mama učiteljica. Ovaj BMW u kojem je stradao nije njegov, posudio ga je od prijatelja – doznajemo u Imotskom.

Katolička crkva jučer je bila šokirana nakon što se doznalo da je u teškoj nesreći jedan od dvojice stradalih novi nadbiskup mons. Ante Jozić, no šok i nevjericu odmah je zamijenila molitva pa su se društvenim mrežama i porukama širili lanci molitve za stradalog nadbiskupa Jozića, ali i za dušu mladića koji je preminuo u sudaru.

Samozataja­n i tih, disciplini­ran i diskretan. Tako bi se ukratko mogao opisati mons. Ante Jozić koji je javnosti bio posve nepoznat prije nego što ga je papa Franjo imenovao naslovnim nadbiskupo­m Cise i nuncijem u Obali Bjelokosti, ali ni nakon imenovanja nije bilo u javnosti bilo mnogo više informacij­a o njemu. Imenovanje je mons. Jozića zateklo na službi voditelja studijske misije Svete Stolice u Hong Kongu (Consiglier­e culturale) u sklopu filipinske Apostolske nuncijatur­e. U Splitu ovih dana intenzivno traju pripreme za njegovo biskupsko ređenje, koje je planirano za 1. svibnja u splitskoj konkatedra­li, ali koje će sigurno biti odgođeno zbog teških ozljeda u prekjučera­šnjoj prometnoj nezgodi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NOVI NADBISKUP
Mons. Ante Jozić trebao je imati biskupsko ređenje 1. svibnja u splitskoj katedrali, no sada je sve odgođeno zbog nesreće
NOVI NADBISKUP Mons. Ante Jozić trebao je imati biskupsko ređenje 1. svibnja u splitskoj katedrali, no sada je sve odgođeno zbog nesreće
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia