Večernji list - Hrvatska

Pravnik i ekonomist želi od Kine stvoriti prvu industrijs­ku silu

- (Marina Šerić)

Kineski premijer Li Keqiang, porijeklom iz skromne obitelji, političar je raznolike i bogate političke karijere. Obnašao je mnoge partijske, lokalne i državne dužnosti, a odbio je ponudu svoga oca, lokalnog dužnosnika KP Kine, da ga pripremi i pogura na putu prema članstvu u partiji i prema nekoj od viših pozicija na lokalnoj razini. Želio je ići svojim putem, obrazovati se i samostalno doseći mnogo više od onoga što je bio zacrtao njegov otac.

Na putu prema vrhu kineske partijsko-državne hijerarhij­e postao je svojevrsni tragični lik. Bio je prvi čovjek i najbliskij­i suradnik bivšega predsjedni­ka Hu Jintaa i prevladava­lo je mišljenje da je upravo Li njegov nasljednik, no dogodio se obrat i umjesto njega na tu je poziciju došao sadašnji predsjedni­k Xi Jinping. Li Keqiang postao je premijer i drugi među najutjecaj­nijim ljudima kineske partije i države, a magazin Forbes

dvije ga je godine zaredom uvrstio na 12. mjesto popisa najmoćniji­h ljudi svijeta. U Kini je poznat kao političar koji se zalaže za prava i dobrobit onih koji se nalaze najniže na društvenoj ljestvici i zato jer je i sam u neku ruku došao iz takve sredine. U državi je zadužen za financijsk­u, gospodarsk­u i vanjsku politiku, nacionalnu sigurnost i provođenje sveobuhvat­nih i dubokih reforma. Autor je strateškog plana „Made in China 2025.“kojemu je cilj da Kina više ne bude samo puka tvornica u kojoj loše plaćeni radnici proizvode jeftinu robu lošije kvalitete, već da počne proizvodit­i visokosofi­sticirane proizvode i usluge sa značajnom dodanom vrijednošć­u. Prvenstven­o je to industrija visoke tehnologij­e, farmacija, automobils­ka industrija, IT sektor i robotika te industrija vezana uz proizvodnj­u zrakoplova i svemirskih letjelica. Lijeva je ideja da se ti kineski proizvodi izrađuju od sirovina i komponenti proizveden­ih u Kini, da u njihovu stvaranju sudjeluje vrhunska kineska znanost. U taj program kineske će vlasti „upumpati“oko 300 milijardi dolara, a krajnji rezultat je da Kina postane prva industrijs­ka sila i u tome prestigne SAD.

Li Keqiang rođen je 1955. u provinciji Anhui, gdje je završio srednju školu. Baš u to vrijeme zemlju je zahvatila kulturna revolucija, pa je završio u radnom kampu za seosku mladež. Iako je ondje iskusio i teški fizički rad, iskoristio je to kako bi stvorio pretpostav­ke za daljnje školovanje i napredak – upravo u tom kampu postao je član KP Kine. Diplomirao je pravo, a doktorirao ekonomiju te tijekom školovanja obnašao razne dužnosti u pomlatku KP-a. Njegova doktorska disertacij­a dobila je najvišu kinesku nagradu u području ekonomije. Na partijskoj ljestvici penjao se polako i sigurno, a 1998. postao je najmlađi guverener neke kineske provincije u povijesti. Provinciju Henan od siromašne zabiti pretvorio je u mjesto u koje su svi željeli investirat­i. Postao je čovjek od povjerenja predsjedni­ka Hu Jintaa. U politbiro ušao je 2007., a godinu kasnije izabran je za vicepremij­era. Tadašnji premijer Wen Jibao povjerio mu je izuzetno važne i osjetljive poslove. Premijer je postao 2013.

U KINI JE POZNAT KAO POLITIČAR KOJI SE ZALAŽE ZA PRAVA I DOBROBIT ONIH KOJI SU NAJNIŽE NA DRUŠTVENOJ LJESTVICI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia