Večernji list - Hrvatska

HRVATIMA NAJDRAŽA BAVARSKA

- Radmila Kovačević

Broj njemačkih turista u Hrvatskoj bliži se brojci od tri milijuna, ali ni Hrvati, razmjerno broju stanovnika, ne zaostaju puno u putovanjim­a u Njemačku. Lani su tamošnji turistički domaćini registrira­li čak 1,27 milijuna dolazaka iz Hrvatske. Pritom, popularnos­t te zemlje je i neupitna i raste. Osim što ju je za život izabralo pola milijuna hrvatskih građana, lani je zabilježen­o i oko 70.000 turistički­h posjeta iz Hrvatske više nego 2017.

– Govorimo o broju posjeta i dolazaka, a ne o broju osoba, jer su mnogi Hrvati našu zemlju lani posjetili dvaput ili i više puta – kaže Cristian Sallai, voditelj marketinga i prodaje Njemačke turističke zajednice za Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovin­u. – Oko jednog nema dvojbe, hrvatski su građani lani kod nas u hotelima ostvarili 418.736 noćenja, odnosno 13 posto više nego u 2017. godini. Inače, već nekoliko godina zaredom bilježi se rast posjeta iz Hrvatske, što vašu zemlju čini jednim od bitnijih incoming tržišta za Njemačku – kaže Sallai.

Najviše, 42 posto, ‘čistih’ je turistički­h posjeta, 31 posto dolazaka iz Hrvatske su poslovna putovanja, a u 26 posto slučajeva posjet prijatelji­ma i obitelji. Najčešće odredište je Bavarska, a motiv dolaska eventi i razgled gradova. Hrvatski turisti u Njemačkoj u prosjeku imaju 41 godinu, ostaju osam noći, mahom dolaze automobili­ma, a u prosjeku dnevno troše nekoliko eura manje nego Nijemci u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2017., oni kod nas po danu troše 75, a mi kod njih 69 eura. U 2019., koja u njemačkom turizmu protječe u znaku sto godina škole arhitektur­e i primijenje­ne umjetnosti Bauhaus te brojnim tematskim događanjim­a i turama, očekuju daljnji rast posjeta. Ta zemlja niže turističke rekorde već devet godina zaredom, lani je uknjiženo 87,7 milijuna noćenja stranaca, s tim da Nijemci sami u svojoj zemlji ostvaruju još četiri puta toliko noćenja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia