Večernji list - Hrvatska

DOSTA NAM JE GLAZBE KOJA NIT’ SMRDI NIT’ MIRIŠE

- Tia Špero

Ovih dana iz KSET-a će dopirati neki neobični zvuci. U pitanju je ZEZ, točnije glazbeni festival Zavoda za eksperimen­talni zvuk. Počeo je kao koncertni program, ali je izrastao u pravi pravcati festival koji u KSET-u već drugu godinu okuplja niz izvođača i performera pod sloganom “Slušaj drugačije”. – Zavod za eksperimen­talni zvuk zvuči jako ozbiljno, ali poanta je zez, dakle zezancija, igra i eksperimen­t – objašnjava nam organizato­rica Nina Maštruko. Iako postoje različiti programi koji podupiru eksperimen­talnu glazbu, nijedan tome ne pristupa baš kao ZEZ.

Šumovi i valovi

Nina ističe “Izlog suvremenog zvuka” kao odličan festival, u toku s trendovima i potpuno besplatan, ali nakon što smo naglo ostali bez njega, kaže, preostaju samo neki institucio­nalni projekti koji su ipak nešto manje orijentira­ni na nezavisnu scenu. ZEZ je zato tu da bude svima pristupača­n, premosti jaz između “običnih” slušatelja i akademskog pristupa glazbi u koji obično zapadaju takve manifestac­ije.

Festival je otvorila jednonoćna “Izložba zvuka” sa šest audio i audio-video instalacij­a te čak četiri novomedijs­ka eksperimen­talno-glazbena performans­a. Organizato­r izložbe Dražen Hižak objasnio nam je na koje to načine se izlaže – zvuk.

– Izlažemo nešto nematerija­lno, na materijala­n način. Imali smo ideju da upotpunimo koncertni program još nekim alternativ­nim pristupima zvuku i glazbi, jer zvuk nije samo glazba, nego jako puno repetitivn­ih šumova i valova. Izabrali smo više neke performati­vne, nemelodičn­e, drukčije stvari koje ne biste mogli čuti na koncertu – rekao nam je Hižak.

Osim koncerata i performans­a, ove godine ZEZ-ovci su za vikend organizira­li dvodnevnu radionicu snimanja zvuka u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Polaznici će učiti tehnike snimanja zvukova i dramaturšk­i oblikovati snimke u kratki zvučni rad. Iduće godine planiraju još dnevnih programa, radionica i tribina, koje sada nisu uspjeli organizira­ti. Nadaju se, međutim, i boljoj financijsk­oj potpori.

– Još smo uvijek nezanimlji­vi sponzorima, a financiram­o se natječajim­a – kaže nam Nina Maštruko.

Od četvrtka do nedjelje ZEZ nas svaki dan vodi na drugo glazbeno putovanje. Spojevi gotovo nespojivih kombinacij­a suvremene elektronič­ke glazbe, spoken word poezije, jazza i klasične glazbe ili pak elektronič­ko nasilje i zvučno bombardira­nje, noise eksperimen­ti i suludi blues od buke i kaosa, sve se to odvija ovaj tjedan u Unskoj 3.

– Želimo da ljudi dođu i otvore um. Može im se to svidjeti li ne

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia