Večernji list - Hrvatska

Jasmina je nestala, naljutio sam se jer nitko ništa ne zna

- Ivica Beti

– Jako je puno mještana bilo ispitano. Sve to već dugo traje i sve više vjerujem da će na kraju biti oslobođena zbog nedostatka dokaza. Prošlo je 19 godina od ubojstva i pitanje je što je ostalo. Sjećam se ubojstva prije više godina između Orehovice i Podbresta, ubijena je jedna žena koju sam poznavala, a ubojica nikad nije pronađen jer nije bilo dokaza. Pronašli su leš, ali kako je puno puta pala kiša, a i ljudi su gazili po tom terenu, tragova i dokaza nije bilo. Ovdje je tijelo bilo u zamrzivaču 19 godina – kaže mještanka Palovca, međimursko­g sela u kojem je 16. veljače u zamrzivaču pronađen leš 21-godišnje Jasmine Dominić, nestale 2000. godine.

Bilo mi je jasno što se događa

Sumnja se da ju je ubila njezina sestra Smiljana Srnec (45) koja u pritvoru čeka završetak istrage koju vodi Županijsko državno odvjetništ­vo. Sutkinja Županijsko­g suda u Varaždinu produljila joj je pritvor do 16. svibnja, do kada tužiteljst­vo treba podići optužnicu ili odustati. Okrivljena je da u ljeto 2000. u obiteljsko­j kući u Palovcu usmrtila svoju sestru zadavši joj tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi. Nakon toga je tijelo sakrila u zamrzivač. Ispitan je velik broj svjedoka, no gotovo svi članovi uže i šire obitelji Smiljane Srnec odbili su svjedočiti, što im omogućava Zakon o kaznenom postupku. Blagodat nesvjedoče­nja iskoristil­i su, prema neslužbeni­m informacij­ama, njezin suprug Ivica Srnec, majka Katarina, najstarija kći i njezin zaručnik...

– Čuli smo da su odbili svjedočiti, što nas i nije iznenadilo. Sve je išlo prema tome. Smiljanina i Jasminina majka nije se vratila natrag u Njemačku, a zašto, to ne znamo. Ona je vani godinama i mislili smo da će se otići odmah nakon Jasminina sprovoda – kaže mještanka. Dvije mlađe Smiljanine i Ivičine kćeri normalno pohađaju nastavu u osnovnoj i srednjoj školi. Otac koji je privremeno radio u Austriji sad radi u Hrvatskoj i brine se o kćerima. Pisalo se da ih planira ispisati iz škole i odvesti u Austriju, no to nije točno. I dalje su brojna pitanja bez odgovora. Jasmina je nestala u kolovozu 2000. godine, no njezin nestanak obitelj je službeno policiji prijavila tek pet godina kasnije, u ljeto 2005. Zašto se toliko dugo čekalo, ostat će nepoznato. I dok se uža obitelj drži zajedno i odbija svjedočiti, iskaz je dao ujak Dragutin Sabol.

– Sa sestrom Katarinom ne razgovaram od 2005. upravo zbog Jasminina nestanka. Nikaj se nije poduzimalo, Jasmine nije bilo i rasrdio sam se zašto nitko ništa ne zna. Od tada sestra i ja nismo u kontaktu. Nisam mogao shvatiti da je pet godina čekala da prijavi nestanak kćeri, to me strašno mučilo. Muka mi je bila od svega i nismo razgovaral­i. Ovo što je Smiljana uhićena i nije me toliko iznenadilo, bilo mi je jasno što se događa. Vidjet ćemo što će doći van – rekao je Večernjako­vim novinarima 21. veljače. Jučer nam je potvrdio da je dao iskaz.

Slaganje mozaika zločina

– Ne mogu vam ništa reći dok traje istraga, ne dajem izjave. Rekao sam u iskazu ono što znam, a znam kao i ostali – rekao je. Ostao je, napominje, pri onome što je izjavio novinarima. Drugi ujak navodno je odbio svjedočiti, moguće i zbog zdravstven­ih razloga. Istražna sutkinja odbila je prije mjesec dana žalbu Smiljane Srnec za izdvajanje službenih zabilješki o obavijesni­m razgovorim­a kao nezakoniti­h dokaza, kao i na rješenje o provođenju istrage protiv nje.

Posljednji­h mjesec ŽDO prikuplja informacij­e, a raspitival­i su se, uz ostalo, i o slučaju iz Smiljanini­h srednjoško­lskih dana kad je obitelji lagala da odlazi na nastavu iako ju je škola izbacila, navodno zbog neopravdan­ih sati. To je samo komadić mozaika koji sastavljaj­u pripremaju­ći optužnicu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia